Η Αισθητική των Συναισθημάτων

Σήμερα η πλαστική χειρουργική και η αισθητική ιατρική δεν μάχονται τις ρυτίδες, αλλά τα αρνητικά συναισθήματα. Η θλίψη, η κούραση, η ένταση, το άγχος διαμορφώνουν τις εκφράσεις μας και αλλάζουν τις αναλογίες του προσώπου μας, ενώ καθώς ο χρόνος περνά οι δυναμικές ρυτίδες των συναισθημάτων μετατρέπονται σε στατικές και τελικά διαμορφώνουν τη μόνιμη εικόνα του προσώπου μας. Το ζητούμενο της σύγχρονης πλαστικής χειρουργικής και αισθητικής ιατρικής είναι η αντιστροφή αυτής της εικόνας και η άρση των αρνητικών συναισθημάτων από το πρόσωπό μας, ώστε να αναδειχθεί εκ νέου ο καλύτερος εαυτό μας, τόσο εξωτερικά όσο, τελικά, και εσωτερικά.

Τι σημαίνει αυτό; Εδώ εισέρχεται το γνωστό θέμα του κατά πόσον το σώμα πράττει με βάση το συναίσθημα ή εάν το συναίσθημα είναι απόρροια των πράξεων του σώματος. Πολλές έρευνες έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει πως οι άνθρωποι που χαμογελούν περισσότερο είναι και πιο ευτυχείς και πως το χαμόγελο αυτό δεν είναι η απόρροια αλλά η αιτία της ευτυχίας τους. Σε αυτό το κλίμα έχει παρατηρηθεί πως η ρυτίδα του μεσοφρύου, γνωστή και ως ρυτίδα του θυμού, καθώς και οι ρυτίδες που ξεκινούν από τις γωνίες του στόματος και καταλήγουν στο πηγούνι, γνωστές και ως ρυτίδες της λύπης, έχουν άμεση σχέση με την έκφραση και κυρίως με την δημιουργία των αντίστοιχων συναισθημάτων. Με απλά λόγια, αυτές οι ρυτίδες ξυπνούν τα αντίστοιχα αρνητικά συναισθήματα και ο πλαστικός χειρουργός, απαλύνοντάς τις, κατορθώνει να αφαιρεί αυτά τα αρνητικά συναισθήματα από το πρόσωπό μας. Με πολύ απλά λόγια, ο γιατρός επεμβαίνοντας και αντιμετωπίζοντας τις λεγόμενες «ρυτίδες των αρνητικών συναισθημάτων», αλλάζει την όψη μας προς το καλύτερο, αλλά με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην αλλοιωνόμαστε ως φυσιογνωμία. Δηλαδή, όταν μας παρατηρούν οι άλλοι, ή και εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας, αντιλαμβάνονται πως είμαστε πιο ξεκούραστοι και πιο χαλαροί υποσυνείδητα και όχι συνειδητά, καθώς δεν μπορούν να εντοπίσουν ποια είναι η αλλαγή στο πρόσωπό μας. Έχουν απαλύνει οι ρυτίδες μας, έχει γίνει πιο φρέσκια και ξεκούραστη η όψη μας, αλλά αυτός που μας κοιτά δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που έχει αλλάξει, γιατί η φυσιογνωμία μας παραμένει ακριβώς ίδια.

Το ερώτημα που παραμένει λοιπόν είναι, ο πλαστικός χειρουργός κατορθώνει να αφαιρεί τα αρνητικά συναισθήματα και από την ψυχή μας; Σε αυτό το ερώτημα έρχονται να απαντήσουν αρκετές μελέτες και έρευνες, με πιο πρόσφατη αυτήν που διεξήχθη από τον δερματολόγο, Eric Finzi, και τον καθηγητή ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Georgetown, Norman Rosenthal, και που δημοσιεύτηκε το 2014 στο Journal of Psychiatric Research. Οι δύο αυτοί επιστήμονες λοιπόν χορήγησαν ενέσεις btx ή φυσιολογικού ορού (placebo) στους μετωπιαίους μύες 74 ασθενών με βαριάς μορφής κατάθλιψη. Οι ασθενείς φυσικά δεν γνώριζαν, εάν η ένεση που τους χορηγήθηκε περιείχε όντως btx ή όχι. Έξι εβδομάδες μετά το 52% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με btx έδειξαν δείγματα βελτίωσης από την κατάθλιψη, σε αντίθεση με μόλις το 15% των ασθενών, στους οποίους χορηγήθηκε το placebo. Έτσι, υποστηρίζεται πως η αδυναμία των ασθενών να συνοφρυωθούν (καθώς το btx εξασθενεί τους μύες του μετώπου) και κατά συνέπεια η πιο θετική τους εικόνα στον καθρέπτη, τους έκαναν να αισθάνονται καλύτερα και εσωτερικά.