Θεραπείες Προσώπου για Άνδρες - Μέτωπο

ΑΥΤΙΑ

Τα πεταχτά αυτιά είναι ένα πρόβλημα που, ενώ μοιάζει ασήμαντο για όσους δεν το αντιμετωπίζουν, είναι εξαιρετικά δυσχερές για εκείνους που το παρουσιάζουν. Εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε άνδρες και γυναίκες και είναι καθαρά «κατασκευαστικό». Είναι αλήθεια όμως πως απασχολεί πάντοτε περισσότερο τους άνδρες, που δεν έχουν κάποιο τρόπο να κρύψουν τα πεταχτά αυτιά τους, σε αντίθεση με τις γυναίκες που συνήθως έχουν μακριά μαλλιά, τα οποία και δεν συνηθίζουν να πιάνουν ψηλά, εάν έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Τα αυτιά ως περιοχή είναι αρκετά συνδεδεμένα με τους κανόνες της Χρυσής Αναλογίας. Οι επιστήμονες μάλιστα συνδέουν τη σπείρα των αυτιών με την ακολουθία του Φιμπονάτσι και υποστηρίζουν πως η σπειροειδής κατασκευή των αυτιών μας (που συνάδει με τις αναλογίες του Χρυσού Κανόνα) είναι βασικός παράγοντας για τη λειτουργεία της ακοής. Σύμφωνα με τους κανόνες της Χρυσής Τομής, για να υπάρχει αρμονία στην εικόνα μας, πρέπει το κάθε αυτί να καλύπτει το 1/3 του μήκους του προσώπου. Το μήκος βέβαια των αυτιών δεν σχετίζεται με το εάν αυτά «πετάνε» και γίνονται η αιτία των πολλαπλών πειραγμάτων και σχολίων από τρίτους. Ειδικά στην παιδική ηλικία τα πεταχτά αυτιά μπορεί να γίνουν η πηγή αστείρευτου bullying και γι’ αυτό οι ειδικοί συστήνουν το πρόβλημα να λύνεται πριν τη σχολική ηλικία, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε τραύμα στην ευαίσθητη παιδική ψυχή. Η σύγχρονη πλαστική χειρουργική είναι σε θέση να αντιμετωπίσει άμεσα και αρκετά εύκολα το πρόβλημα αυτό με την επέμβαση της ωτοπλαστικής, που θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές επανορθωτικές επεμβάσεις του είδους, καθώς μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα που σχετίζεται έντονα με την ανδρική αυτοπεποίθηση.

Επεμβατικη Λυση

1.Ωτοπλαστική

 

Η Ωτοπλαστική είναι το χειρουργείο επιλογής για την βελτίωση των πεταχτών αυτιών, αλλά και για τη διόρθωση της όποιας ασσυμετρίας ή ανωμαλίας στο σχήμα και το μέγεθός τους. Συνήθως, η εν λόγω επέμβαση συνίσταται από τους ειδικούς να πραγματοποιείται σε μικρή ηλικία (καθώς το πρόβλημα δεν πρόκειται να διορθωθεί από μόνο του μέσα στο χρόνο), ώστε να έχει λυθεί πριν το παιδί πάει σχολείο και εκτεθεί στον κίνδυνο να γίνει αντικείμενο κοροϊδίας και bullying από τους συμμαθητές του. Εφόσον το όποιο πρόβλημα στο σχήμα, στο μέγεθος ή στην προβολή λυθεί πριν το ίδιο το παιδί είναι σε θέση να το εκλάβει ως πρόβλημα, τότε στην ουσία είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ. Η ωτοπλαστική είναι μία επέμβαση αρκετά εύκολη, τόσο από την άποψη της επούλωσης και της κάλυψης των τομών όσο και από την άποψη της αποθεραπείας και της ταλαιπωρίας. Η κυρίως τομή πραγματοποιείται στο πίσω μέρος του αυτιού, όπου στην ουσία παραμένει κρυμμένη για πάντα, από όπου ο χειρουργός αποκτά πρόσβαση στον χόνδρο, το αποκολλά και τον τοποθετεί εκ νέου στη σωστή και αρμονική του θέση. Οι διορθώσεις στην κορυφή του αυτιού, στο πτερύγιο ή στον λοβό πραγματοποιούνται μέσα από μικρές συμπληρωματικές τομές, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Η επέμβαση συνήθως πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και γενική αναισθησία, ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν απαιτείται διανυκτέρευση στην κλινική. Η όλη διαδικασία κρατά περίπου 1 ώρα και η αποθεραπεία είναι αρκετά σύντομη. Μετά την έξοδο από τον νοσοκομείο, χορηγείται προληπτικά αντιβιοτική αγωγή και ο όποιος πόνος ή ενόχληση αντιμετωπίζονται με κοινά αναλγητικά. Η καλή αιμάτωση στην εν λόγω περιοχή βοηθά αρκετά στην γρήγορη και εύκολη σχετικά αποθεραπεία. Για έναν μήνα περίπου μετά την επέμβαση θα πρέπει ο ασθενής να φορά στο κεφάλι έναν ελαστικό επίδεσμο, που κρατά τα αυτιά σταθερά και στη θέση τους και μοιάζει ελαφρώς με κορδέλα για τα μαλλιά. Η ελαστική αυτή κορδέλα αποτελεί έναν επιπρόσθετο λόγο για να επιλέξουν οι γονείς να κάνουν τη διαδικασία αυτή στο παιδί τους πριν τη σχολική ηλικία, καθώς τα παιδιά συνήθως ντρέπονται να κυκλοφορούν με οτιδήποτε ξεφεύγει από τη νόρμα των συνομηλίκων τους.

 

Είναι προβλέψιμο το αποτέλεσμα της επέμβασης;

 

Η εν λόγω επέμβαση σχεδιάζεται επακριβώς στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσα από ειδικό πρόγραμμα, απόλυτα ελεγχόμενο από τον πλαστικό χειρουργό, που εφαρμόζει τους κανόνες της Χρυσής Τομής στο εκάστοτε πρόσωπο. Έτσι το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο απολύτως προβλέψιμο και εντελώς φυσικό, είναι και αυτό που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ύπαρξη ισορροπίας και αρμονίας στο σύνολο της εικόνας ενός ανθρώπου. Γενικά η ωτοπλαστική είναι μία επέμβαση που δεν «ακούγεται» όσο άλλες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής, καθώς αφορά σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό ανθρώπων. Όμως οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν θέμα με τα πεταχτά αυτιά τους, γνωρίζουν την ανακούφιση που θα αισθανθούν, όταν αντικρίσουν την εικόνα τους, χωρίς το πρόβλημα που πάντα τους απασχολούσε.