Θεραπείες Προσώπου για Άνδρες - Κρόταφοι

ΚΡΟΤΑΦΟΙ

Οι κρόταφοι, ακόμη και ως λέξη, είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την αρρενωπή εικόνα. Οι γνωστοί «γκρίζοι κρόταφοι» στους άνδρες έχουν πλειστάκις μνημονευτεί από τον κινηματογράφο μέχρι τη λογοτεχνία ως βασικό συστατικό της ανδρικής γοητείας. Όμως το πέρασμα του χρόνου αφήνει και εκεί τα σημάδια του, αδειάζοντας τους κροτάφους, όπως άλλωστε και τα ζυγωματικά, από τον όγκο τους και κάνοντας το πρόσωπο να «κρεμά» προς τα κάτω. Όσο πιο νέος είναι ένας άνθρωπος συνήθως τόσο πιο γεμάτη είναι η περιοχή του άνω προσώπου, ενώ όσο γερνά τόσο αυτή αδειάζει. Οι θεραπείες της σύγχρονης αισθητικής ιατρικής με τη βοήθεια των fillers είναι σε θέση να ξαναδώσουν στους κροτάφους το χαμένο τους όγκο και την υπόσταση που τους λείπει, συμπαρασύροντας έτσι και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, όπως το μέσο πρόσωπο, σε μία «ανοδική» ξανά πορεία. Φυσικά η έγχυση fillers στους κροτάφους για την επίτευξη της αρμονίας της Χρυσής Τομής στο πρόσωπο δεν έχει εφαρμογή μόνο σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν χάσει τον όγκο που είχαν στην περιοχή κατά τη νεότητά τους, αλλά και σε νέους άνδρες που εξαρχής (κατασκευαστικά) στερούνταν στιβαρών κροτάφων.

Μη Επεμβατικες Θεραπείες

1.Υαλουρονικό Οξύ

 

Το Υαλουρονικό Οξύ αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα fillers της αισθητικής ιατρικής, καθώς έχει πάρα πολλές χρήσεις και είναι το κατεξοχήν υλικό που μπορεί να εφαρμόσει ο πλαστικός χειρουργός, για να επαναφέρει την αρμονία στο πρόσωπο, χωρίς να χρησιμοποιήσει νυστέρι. Είναι ο «πηλός» με τον οποίο ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός μπορεί να «χτίσει» τις ιδανικές αναλογίες. O εξαιρετικά υδρόφιλος χαρακτήρας του υαλουρονικού οξέος, του επιτρέπει να συγκρατεί έως και 1000 φορές το βάρος του σε νερό, έτσι και ενυδατώνει βαθιά την κάθε περιοχή στην οποία εγχέεται και της προσδίδει όγκο. Ειδικά για την περιοχή των κροτάφων χρησιμοποιείται υαλουρονικό οξυ μεγάλου μοριακού βάρους και αυξημένης πυκνότητας, που ενισχύει σημαντικά τη στιβαρή εικόνα της εν λόγω περιοχής.

 

Πώς γίνεται η διαδικασία;

 

Ο πλαστικός χειρουργός εξηγεί ακριβώς το αποτέλεσμα που θέλει να επιτύχει και μας το δείχνει στην οθόνη του υπολογιστή. Εν συνεχεία εγχέει με ειδικές βελόνες- μικροκάνουλες το υλικό στην περιοχή των κροτάφων και με τα χέρια του διαχέει το υλικό έτσι, ώστε να «πλάσει» το ιδανικό αποτέλεσμα. Μετά τη συνεδρία επιστρέφουμε κανονικά στις δραστηριότητές μας, αλλά για λίγες μέρες προσέχουμε να μη χρησιμοποιούμε πολύ καυτό νερό ή να αποφεύγουμε την τριβή στην περιοχή έγχυσης. Η όλη διαδικασία διαρκεί 20 λεπτά το πολύ και είναι σχεδόν ανώδυνη. Αμέσως μετά τη συνεδρία μπορεί να παρουσιαστούν μικρές εκχυμώσεις στα σημεία έγχυσης, οι οποίες όμως υποχωρούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Το αποτέλεσμα μπορεί να φτάσει σε διάρκεια και τους 12 μήνες.

 

2.Υδροξυαπατίτης

 

Πρόκειται επίσης για ένα πολύ ευρέως διαδεδομένο filler με ευρεία χρήση στην αισθητική ιατρική. Η βασική του διαφορά με το υαλουρονικό οξύ είναι το γεγονός πως ο υδροξυαπατίτης έχει τη δυνατότητα να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερο όγκο εκεί που εγχέεται, οπότε προτιμάται για περιοχές με μεγάλα κενά, και επίσης πως είναι πιο σταθερό υλικό με μεγαλύτερη διάρκεια αποτελέσματος, με τα θετικά και τα αρνητικά που αυτό συνεπάγεται. Ως υλικό είναι απόλυτα συμβατό με τον οργανισμό και βιοδιασπωμενο, δηλαδή σταδιακά απορροφάται και εξαφανίζεται. Όταν εγχέεται κάτω από το δέρμα τα μικροσφαιρίδια του διαπλέκονται με τις ίνες του κολλαγόνου και δημιουργούν ένα πλέγμα πάνω στο οποίο έρχεται και αναπτύσσεται νέο κολλαγόνο, το οποίο παράγεται από τον οργανισμό ως αποτέλεσμα της έγχυσης του filler. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως τα αποτελέσματά του συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη και μετά την απορρόφησή του από τον οργανισμό.

 

Τι πρέπει να γνωρίζω;

 

Πρόκειται για ενέσιμη θεραπεία ιατρείου, που πραγματοποιείται συνήθως μετά από τοπική αναισθησία, προκειμένου να είναι εντελώς ανώδυνη. Η όλη διαδικασία θέλει μόλις 30 λεπτά της ώρας και αμέσως μετά γίνεται η επιστροφή στην καθημερινότητα και στην εργασία. Συνήθως συνίσταται να μην έχουμε πάρει ασπιρίνη ή οποιοδήποτε αντιπηκτικό φάρμακο έως και 1 εβδομάδα πριν την εφαρμογή, ενώ δεν πρέπει να εγχέεται σε ανθρώπους με σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα. Το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο βελτιώνεται για αρκετό καιρό μετά την έγχυση, μπορεί να διαρκέσει έως και 2 χρόνια. Στην περίπτωση του υδροξυαπατίτη, σε αντίθεση με το υαλουρονικό οξύ και το «αντίδοτό» του, την υαλουρονιδάση, δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει το αποτέλεσμα της έγχυσης μετά τη θεραπεία, αλλά θα πρέπει να εξαντληθεί η διάρκεια αποτελέσματος, οπότε είναι βασικό να εγχέεται από εξειδικευμένο στη χρήση του πλαστικό χειρουργό.

 

3.Αυτόλογο Λίπος

 

Η αύξηση όγκου σε πρόσωπο και σώμα με την έγχυση Αυτόλου Λίπους, δηλαδή λίπους από τον ίδιο μας τον οργανισμό, είναι μία από τις πιο δυνατές θεραπείες της αισθητικής ιατρικής σήμερα, καθώς έχει διττό αποτέλεσμα: γεμίζει τα κενά και προσθέτει όγκο εκεί που τον χρειαζόμαστε, ενώ ταυτόχρονα αφαιρεί το περιττό τοπικά συσσωρευμένο λίπος από εκεί που δεν το θέλουμε. Το λίπος αυτό εγχέεται στη νέα του θέση και ένα μέρος του απορροφάται από τον οργανισμό, το υπόλοιπο όμως παραμένει μόνιμα στο σημείο έγχυσης. Η μέθοδος αυτή είναι ιδανική για ανθρώπους που δεν επιθυμούν να εισάγουν καμία ξένη ουσία στο σώμα τους και είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση αλλεργίας ή δυσανεξίας του σώματος προς το υλικό έγχυσης. Το λίπος μπορεί να προσφέρει την επιθυμητή αύξηση όγκου στους κροτάφους, ενώ συχνά ο γιατρός προχωρά σε μία υπολογισμένη υπερδιόρθωση, προκειμένου -μετά την απορρόφηση από τον οργανισμό- να παραμείνει ακριβώς η ποσότητα που χρειάζεται το εν λόγω σημείο για ένα ιδανικό αποτέλεσμα.

 

Πού βρίσκει ο γιατρός το λίπος;

 

Η έγχυση αυτόλογου λίπους έχει δύο κομμάτια ως διαδικασία. Αρχικά πρέπει να ληφθεί το λίπος από ένα σημείο του σώματος όπου περισσεύει, και εν συνεχεία να προστεθεί στο σημείο όπου υπάρχει η έλλειψη όγκου. Ο πλαστικός χειρουργός με μία σχεδόν ατραυματική διαδικασία λαμβάνει το λίπος από το σώμα μας, συνήθως από την περιοχή της κοιλιάς ή τα παχάκια της μέσης, και στη συνέχεια το επεξεργάζεται κατάλληλα (διαδικασία φυγοκέντρησης και καθαρισμού), ώστε το λίπος να είναι έτοιμο για την έγχυση. Όλη μαζί η διαδικασία δεν παίρνει περισσότερο από 1 ώρα συνήθως. Όταν το λίπος είναι έτοιμο για να επανατοποθετηθεί στην περιοχή των κροτάφων, ο πλαστικός χειρουργός το εγχέει με βελόνες με τρόπο τέτοιο, ώστε το αποτέλεσμα να είναι απολύτως φυσικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται και μία δεύτερη συνεδρία για έλεγχο και εκτίμηση του αποτελέσματος. Τόσο η διαδικασία της λήψης όσο και της έγχυσης γίνονται με τοπική αναισθησία και θεωρούνται εντελώς ανώδυνες.