Θεραπείες Προσώπου για Άνδρες - Μέτωπο

ΜΕΤΩΠΟ

Οι εκφράσεις του προσώπου μας, οι μορφασμοί που κάνουμε όταν γελάμε, όταν συνοφρυωνόμαστε, όταν εκφράζουμε την απορία μας ή τη δυσαρέσκειά μας για κάτι, η χαρά μας και η λύπη μας, όλα αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στο πρόσωπό μας. Αυτό το «αποτύπωμα» στην αρχή είναι παροδικό (οι λεγόμενες δυναμικές ρυτίδες), όμως σιγά σιγά με το πέρασμα του χρόνου μονιμοποιείται (οι λεγόμενες στατικές ρυτίδες). Ειδικά στην περιοχή του μετώπου οι ρυτίδες αυτές είναι εξαιρετικά εμφανείς και παρουσιάζονται ως οριζόντιες γραμμές που με τον καιρό βαθαίνουν, καθώς και ως ρυτίδα του μεσοφρύου. Επίσης παράλληλα το ίδιο το δέρμα του μετώπου παρουσιάζει χαλάρωση και πτώση, που έχει με τη σειρά του επίδραση στα φρύδια και στο βλέμμα. Όλα στο πρόσωπό μας είναι αλληλοσυνδεόμενα και η μία περιοχή επηρεάζει την άλλη, έτσι, όταν αποκατασταθεί η εικόνα της νεότητας σε μία περιοχή, συμπαρασύρει ως ένα βαθμό μαζί και τις υπόλοιπες. Η αντιστροφή των δεικτών του ρολογιού στην περιοχή του μετώπου μπορεί να γίνει τόσο με χειρουργικά όσο και με μη χειρουργικά μέσα, καθώς ο πλαστικός χειρουργός έχει στα χέρια του αρκετές τεχνικές για να αποκαταστήσει την αρμονία της Χρυσής Τομής στην εν λόγω περιοχή. Στην περίπτωση των ανδρών όμως, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά από ότι στις γυναίκες, καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αλλοιωθούν τα αρρενωπά χαρακτηριστικά του άνδρα και να αποκτήσει οποιοδήποτε θηλυπρεπές στοιχείο.

Επεμβατικες Λυσεις

1.Brow Lift

 

Το Brow Lift, γνωστό και ως Μετωπιαίο Lift, είναι η επέμβαση εκείνη της πλαστικής χειρουργικής που στοχεύει στην ανόρθωση του Άνω Τριτημορίου του προσώπου, δηλαδή του μετώπου. Πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές χειρουργείο, του οποίου όμως η προσέγγιση διαφέρει πολύ μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στην ουσία το brow lift προσφέρει μόνιμα τα αποτελέσματα εκείνα που εξασφαλίζει το btx παροδικά. Όμως, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το btx, όταν η επέμβαση εφαρμόζεται σε ένα ανδρικό πρόσωπο, χρειάζονται πολύ λεπτοί χειρισμοί, καθώς αφενός δεν πρέπει να υπάρξει «τράβηγμα» των φρυδιών προς τα πάνω και αφετέρου δεν πρέπει να αλλοιωθεί ούτε στο ελάχιστο η εκφραστικότητα του ανδρικού βλέμματος και μετώπου. Δηλαδή η επέμβαση καλείται και πάλι να αντιμετωπίσει την πτώση, τη χαλάρωση και τις ρυτίδες μεσοφρύου και μετώπου, αλλά με τρόπο πολύ πιο ήπιο και διακριτικό από ότι στις γυναίκες. Μετά το χειρουργείο πρέπει ο άνδρας να διατηρεί πλήρως την κινητικότητα του μετώπου του και οι ρυτίδες να έχουν απαλύνει, αλλά όχι εξαφανιστεί, ενώ απαγορεύεται ρητά το καθαρά «γυναικεί» ανασήκωμα των φρυδιών.

 

Ποια είναι η διαδικασία του χειρουργείου;

 

Το brow lift, εκτός από το μέτωπο, επηρεάζει ελαφρώς και την περιοχή των ματιών και το βλέμμα, που δείχνουν επίσης πιο νεανικά, αφού η ανόρθωση που επιτυγχάνεται συμπαρασύρει και αυτήν την περιοχή του προσώπου. Η επέμβαση γίνεται είτε με την κλασσική μέθοδο είτε ενδοσκοπικά. Στις μέρες μας συνήθως η ενδοσκοπική είναι πιο συχνά η μέθοδος επιλογής, καθώς υπερέχει της κλασσικής, όχι σε αποτέλεσμα, αλλά σε θέματα τομών και αποθεραπείας. Στην κλασσική τεχνική οι τομές γίνονται στο όριο του τριχωτού της κεφαλής και του μετώπου και είναι αρκετά εκτενείς, ενώ στην ενδοσκοπική οι τομές είναι σαφώς μικρότερες. Αυτό έχει άμεση σχέση με την τραυματικότητα και την αποθεραπεία του χειρουργείου, καθώς όσο πιο μικρή είναι η τομή, τόσο πιο μικρός και ο τραυματισμός τόσο πιο εύκολη συνήθως και η αποθεραπεία. Επίσης, στην ενδοσκοπική μέθοδο υπάρχει η δυνατότητα το χειρουργείο να γίνει υπό τοπική αναισθησία και μέθη, σε αντίθεση με την κλασσική που απαιτεί γενική αναισθησία. Η διάρκεια του δεν ξεπερνά τις 2 ώρες, ενώ μπορεί και να μην χρειαστεί διανυκτέρευση στην κλινική. Εντός των πρώτων 10 ημερών αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί το όποιο οίδημα και οι εκχυμώσεις, οπότε γίνεται και η επιστροφή στην εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα ενός τέτοιου χειρουργείου μπορούν να κόψουν ακόμη και 10 χρόνια από ένα πρόσωπο.

 

Μη Επεμβατικες Λυσεις

1.Ενέσιμες Θεραπείες

 

Φυσικά το χειρουργείο δεν αποτελεί τη μόνη εναλλακτική λύση, αφού και οι ενέσιμες θεραπείες -και βασικά ο συνδυασμός τους- μπορούν να δώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Είναι εύκολα κατανοητό βέβαια πως μία πτώση τεράστιου βαθμού χρειάζεται νυστέρι για να αντιστραφεί, όμως και πάλι οι ενέσιμες θεραπείες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την εικόνα εκείνου που δεν επιθυμεί το χειρουργείο. Οι δύο θεραπείες που εφαρμόζονται συχνότερα στην περιοχή του μετώπου είναι το Btx και το Υαλουρονικό Οξύ.

 

Τι πρέπει να ξέρω για το Btx;

 

Πρόκειται ίσως για τη δημοφιλέστερη θεραπεία αισθητικής ιατρικής για την βελτίωση της εικόνας του μετώπου σε γυναίκες και άνδρες, όμως το ανδρικό btx – που στις ΗΠΑ λέγεται Brotox- θέλει ειδικό χειρισμό, για να μην αλλοιωθούν τα ανδρικά χαρακτηριστικά. Βασικά το btx εγχέεται με ένεση μέσα στον μυ και εμποδίζει τον νευροδιαβιβαστή να μεταφέρει το μήνυμα στον εγκέφαλο για την κίνηση του μυ. Έτσι ο μυς χαλαρώνει, δεν κάνει πλέον συσπάσεις και οι υπάρχουσες ρυτίδες εξαφανίζονται, ενώ παράλληλα δρα και προληπτικά ενάντια στην επιδείνωση των ρυτίδων που υπάρχουν και στη δημιουργία καινούριων. Σε γενικές γραμμές αυτό κάνει το btx, όμως στην περίπτωση των ανδρών η «παράλυση» του μυ πρέπει να είναι πολύ πιο ήπια και ο άνδρας να διατηρεί την πλήρη κινητικότητα του μετώπου του, ενώ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρατηρηθεί ανόρθωση των φρυδιών, που είναι ένα κατεξοχήν γυναικείο χαρακτηριστικό. Έτσι και η τεχνική έγχυσης και η ποσότητα φαρμάκου διαφέρει σημαντικά μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς ο πλαστικός χειρουργός δεν στοχεύει στο ίδιο αποτέλεσμα. Από τη στιγμή της έγχυσης χρειάζεται περίπου 1 εβδομάδα για να φανεί το αποτέλεσμα, το οποίο θα κρατήσει περίπου 6 μήνες, οπότε και μπορεί να επαναληφθεί.

 

Τι πρέπει να ξέρω για το Υαλουρονικό Οξύ;

 

Η εφαρμογή Υαλουρονικού Οξέος -μεμονωμένα ή συνδυαστικά με το btx- στοχεύει στο να γεμίσει τα κενά εκ των έσω. Το υαλουρονικό εγχέεται ενέσιμα στην έντονη ρυτίδα του μεσοφρύου, στις ρυτίδες γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας) και σε κάποιες ιδιαίτερα βαθιές ρυτίδες στο μέτωπο, ώστε να τις απαλύνει σημαντικά. Στην περίπτωση των ανδρών και πάλι διαφέρει ελαφρώς η εφαρμογή, καθώς ο στόχος δεν είναι η πλήρης εξαφάνιση, αλλά απλώς η βελτίωση των ρυτίδων, ώστε το αποτέλεσμα να δημιουργεί μία πολύ φυσική και αρμονική εικόνα νεότητας, που δεν τραβάει την προσοχή. Η δράση του υαλουρονικού οξέος συνήθως αρχίζει να εξασθενεί μετά τους 6 μήνες, ενώ μπορεί να χρειαστούν και 12 μήνες για να φύγει πλήρως το αποτέλεσμα της έγχυσης. Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί μία από τις πιο πολυδοκιμασμένες θεραπείες της αισθητικής ιατρικής και γενικά δεν παρουσιάζει σημαντικές αντενδείξεις ή δυσάρεστες παρενέργειες. Μετά την έγχυση επιστρέφουμε κανονικά στο πρόγραμμά μας, αν και πάντοτε πρέπει να τηρούμε αυστηρά τις όποιες οδηγίες μας δίνει ο πλαστικός χειρουργός.