Θεραπείες Προσώπου για Γυναίκες - Λαιμός

ΛΑΙΜΟΣ

Ο λαιμός -μαζί ίσως με το ντεκολτέ- αποτελεί μία από τις πιο «αδικημένες» περιοχές του σώματός, καθώς όλες και όλοι ασχολούμαστε ενδελεχώς με τη φροντίδα του προσώπου μας, αλλά ξεχνάμε διαρκώς την περιοχή του λαιμού. Ο λαιμός χρειάζεται και αυτός μεγάλη φροντίδα και περιποίηση, προκειμένου να διατηρήσει το νεανικό του σφρίγος, ενώ η χαλάρωση και οι χορδές, που συχνά μπορεί να εμφανιστούν από αρκετά νεανική ηλικία, είτε λόγω κληρονομικότητας είτε λόγω πτωχής ελαστικότητας του δέρματος, μας κάνουν συχνά, όχι μόνο να δείχνουμε την ηλικία μας, αλλά να φαινόμαστε και ακόμη μεγαλύτερες από αυτήν. Στην ζωγραφική συνήθως το μήκος του λαιμού είναι το ¼ του συνολικού μήκους του κεφαλιού, όμως στην πραγματικότητα ο λαιμός καλύπτει σχεδόν το ½ του μήκους του κεφαλιού και ένας λεπτός και μακρύς λαιμός συνήθως εκλαμβάνεται ως ενδεικτικό κομψότητας και αριστοκρατικής εικόνας. Στο μήκος του λαιμού, η πλαστική χειρουργική και η αισθητική ιατρική δεν μπορούν να κάνουν και πολλά, στο σφρίγος του όμως μπορούν να κάνουν θαύματα. Η ανόρθωση λαιμού, είτε χειρουργικά είτε μη χειρουργικά, καθώς και η αντιμετώπιση των χορδών και των ρυτίδων, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την εικόνα ενός χαλαρωμένου και «γερασμένου» λαιμού.

ΧΑΛΑΡΩΣΗ

Επεμβατικες Λυσεις

1.Neck Lift

 

Το Neck Lift, γνωστό και ως Χειρουργική Ανόρθωση Λαιμού, είναι μία επέμβαση που αντιμετωπίζει δραστικά και αποτελεσματικά τη χαλάρωση, την πτώση («κρέμασμα») και τη ρυτίδωση του λαιμού. Συνήθως αυτή η επέμβαση δεν πραγματοποιείται μόνη της, αλλά ως μέρος ενός facelift, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν γίνεται και μεμονωμένα. Στην περίπτωση λοιπόν που το neck lift πραγματοποιηθεί μόνο του, οι τομές συνήθως βρίσκονται καλά κρυμμένες στην περιοχή πίσω από τα αυτιά. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά, αφού το γνωστό «turkey neck» εξαφανίζεται, οι χορδές απαλύνονται σχεδόν τελείως, η περίσσεια δέρματος αφαιρείται, οι μύες επανέρχονται στην αρχική νεανική τους θέση και, εάν απαιτείται, μέσω mini λιποαναρρόφησης, φεύγει και το προγούλι, ώστε η εικόνα να είναι ένας χυτός και καλοσχηματισμένος, νεανικός και σφριγηλός λαιμός.

 

Μετά το χειρουργείο;

 

Γενικά το neck lift χαρακτηρίζεται από ήπια αποθεραπεία. Μετεγχειρητικά συνήθως τοποθετείται ένας επίδεσμος κεφαλής για 24 ώρες, προκειμένου να προληφθεί το οίδημα, παρόλα αυτά ίσως να εμφανιστεί ήπιο οίδημα και εκχυμώσεις, που υποχωρούν σταδιακά μέσα στις πρώτες 10 ημέρες. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες αποθεραπείας που θα μας δοθούν από τον πλαστικό χειρουργό. Συνήθως η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία μας γίνεται μετά από 1-2 εβδομάδες περίπου.

 

Διάρκεια αποτελέσματος σε χρόνο;

 

Τα αποτελέσματα ενός neck lift μπορούν να φτάσουν και 10 -12 χρόνια και βοηθούν πολύ στη συνολικά νεανική μας όψη.

Μη Επεμβατικες Λυσεις

1.Νήματα

 

Η Ανόρθωση με Νήματα αποτελεί μία εξαιρετική εναλλακτική στην ανόρθωση του λαιμού για τους ανθρώπους εκείνους που δεν επιθυμούν για πρακτικούς ή προσωπικούς λόγους να μπουν στη διαδικασία ενός χειρουργείου. Σήμερα ειδικά, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα νήματα νέας γενιάς που προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια και αυξημένη αντοχή στο χρόνο, η εναλλακτική αυτή γίνεται όλο και πιο δελεαστική. Τα νήματα APTOS Threads είναι ότι νεότερο έχει να προσφέρει η επιστήμη στον τομέα της ανόρθωσης προσώπου και σώματος με νήματα, καθώς διαθέτουν τεράστια γκάμα επιλογών, κάτι που δίνει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες στον πλαστικό χειρουργό.

 

Πώς γίνεται η εισαγωγή των νημάτων;

 

Η εισαγωγή των νημάτων γίνεται σε περιβάλλον ιατρείου, με τοπική αναισθησία και διαρκεί μάξιμουμ 1 ώρα, μετά την οποία επιστρέφουμε κανονικά στις δραστηριότητές μας, φυσικά ακολουθώντας τις όποιες οδηγίες μας δώσει ο πλαστικός χειρουργός. Ο γιατρός εισάγει ένα διπλό νήμα από τη μία μεριά του λαιμού, ακριβώς κάτω από το αυτί, και ένα ίδιο νήμα από την άλλη μεριά, τα οποία και «συναντώνται» στο μέσο του λαιμού και δημιουργούν ένα πλέγμα. Εν συνεχεία ο γιατρός τα τραβά προς την πλάγια αυτή φορά (πίσω και προς τα πάνω) και αυτά «αγκιστρώνονται» στον υποδόριο ιστό, συμπαρασύροντας το δέρμα. Έτσι επιτυγχάνεται τέλεια ανόρθωση, η οποία έχει διάρκεια στο χρόνο, ενώ παράλληλα προκαλείται το ερέθισμα στον οργανισμό για παραγωγή νέου κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα περεταίρω σύσφιξη και συνεχή βελτίωση του αποτελέσματος για καιρό μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 

Τα νήματα μπορούν να αντικαταστήσουν εντελώς το χειρουργείο;

 

Καμία μη επεμβατική θεραπεία δεν μπορεί να δώσει ούτε την ισχύ ούτε τη διάρκεια στο χρόνο που προσφέρει το νυστέρι. Η ανόρθωση με νήματα μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε μικρού ή μετρίου βαθμού χαλάρωση με διάρκεια ακόμη και 2 χρόνια. Όμως δεν μπορεί να προσφέρει σημαντική βελτίωση σε μεγάλου βαθμού χαλάρωση και εκτενές πρόβλημα, καθώς εκεί πλέον συστήνεται ως επί το πλείστον η χειρουργική αντιμετώπιση.

 

2.Laser

 

Η εφαρμογή του Laser μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη χαλάρωση στην περιοχή του λαιμού. Το Fraxel Laser που εφαρμόζεται σε αυτήν την περίπτωση είναι ένα laser κλασματικής τεχνολογίας, που με απλά λόγια σημαίνει πως η ακτίνα του δεν εκπέμπεται σε μία δέσμη αλλά «σπασμένη» σε μικρο-δέσμες ενέργειας, που μεταφέρεται κάτω από το δέρμα σε μορφή θερμότητας, αφήνοντας ανέπαφο και υγιή ιστό ανάμεσα σε κάθε μικρο-χτύπημα. Τα κλασματικά laser προτιμώνται πλέον σε σχέση με τα laser προηγούμενης τεχνολογίας όσον αφορά στην ανάπλαση, καθώς η εικόνα της υπό θεραπεία περιοχής είναι καλύτερη μετά τη συνεδρία και επίσης προσφέρεται ταχύτερη αποθεραπεία. Το laser λειτουργεί, κινητοποιώντας τους μηχανισμούς επούλωσης του οργανισμού να παράγουν νέο κολλαγόνο και ελαστίνη, με αποτέλεσμα την ανάπλαση του δέρματος, τη σύσφιξη και τη βελτίωση της εικόνας της επιδερμίδας. Ο λαιμός εμφανίζεται σαφώς πιο σφριγηλός, με βελτιωμένο τόνο, ενώ οι ρυτίδες και οι γραμμές απαλύνονται σημαντικά.

 

Κάνει για όλες τις περιπτώσεις;

 

Τα laser, όπως και κάθε άλλη μη επεμβατική θεραπεία, ενδείκνυται ιδανικά για μικρού ή μετρίου βαθμού πρόβλημα και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλου βαθμού χαλάρωση, που χρειάζεται χειρουργείο για ένα καλό αποτέλεσμα.

 

Υπάρχουν αντενδείξεις;

 

Το laser δεν μπορεί να έχει εφαρμογή σε ανθρώπους με αυτοάνοσα νοσήματα που σχετίζονται με την παραγωγή του κολλαγόνου, σε περιοχές με ανοικτές πληγές και ενεργά έλκη, καθώς και σε ανθρώπους με σοβαρές ασθένειες, δερματικές και μη.

 

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

 

Ο αριθμός των συνεδριών καθορίζεται συνήθως από το βαθμό και την έκταση του προβλήματος. Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί συστήνουν 3-5 συνεδρίες με απόσταση 15-21 ημέρες μεταξύ τους.

ΧΟΡΔΕΣ ΚΑΙ ΡΥΤΙΔΕΣ

Επεμβατικες Λυσεις

1.Neck Lift

 

To Neck Lift, δηλαδή η Επέμβαση Ανόρθωσης Λαιμού, μπορεί να εξαλείψει εντελώς τις οριζόντιες και κάθετες ρυτίδες του λαιμού, μικρές ή μεγάλες. Το γεγονός πως ο χειρουργός με την επέμβαση μπορεί να επανατοποθετεί τους μύες στην αρχική τους θέση σημαίνει πως το αποτέλεσμα έρχεται από τη λύση του προβλήματος στη βάση του και γι’ αυτό έχει και μεγάλη διάρκεια στο χρόνο.

Μη Επεμβατικες Λυσεις

1.Btx

 

Το btx τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και πιο πολύ στην περιοχή του λαιμού, καθώς και βοηθά -ως ένα βαθμό- στην ανόρθωση και μπορεί να σβήσει τις αντιαισθητικές κάθετες αυλακώσεις (χορδές) που εμφανίζονται εδώ. Η χρήση btx στο λαιμό λέγεται και Nefertiti Lift. Ο γιατρός εγχέει το btx στο μυώδες πλάτυσμα του λαιμού, κατά μήκος της χορδής, και με αυτόν το τρόπο αδρανοποιεί τον μυ και εξαφανίζει τις χορδές για διάστημα 6-12 μηνών. Μετά το διάστημα αυτό απαιτείται επανάληψη.

 

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για αυτή τη θεραπεία;

 

Η θεραπεία με btx μπορεί να γίνει σε όλους τους ανθρώπους, εκτός εξαιρέσεων για ιατρικού λόγους, όμως έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα σε όχι τεράστιου βαθμού χαλάρωση. Είναι ιδανική θεραπεία για τους ανθρώπους εκείνους, που, αν και νέοι σε ηλικία, έχουν εμφανίσει από νωρίς έντονη ρυτίδωση στην περιοχή του λαιμού.

 

2.Υαλουρονικό Οξύ

 

Το γνωστό «πολυεργαλείο» της αισθητικής ιατρικής, το Υαλουρονικό Οξύ, αγαπημένο των γιατρών για τις πολλές και εντυπωσιακές χρήσεις του, έχει εφαρμογή και στην περιοχή του λαιμού. Το διάσημο filler εγχέεται κατά μήκος των οριζόντιων ρυτιδώσεων και γραμμών του λαιμού, απαλύνοντάς τις σημαντικά και βελτιώνοντας συνολικά την εικόνα της περιοχής και την υφή της επιδερμίδας, αφού, εκτός από γέμισμα των κενών, προσφέρει και βαθιά ενυδάτωση.

 

Κάθε πότε θα πρέπει να το κάνω;

 

Για ένα σταθερά καλό αποτέλεσμα θα πρέπει η επανάληψη της θεραπείας να γίνεται κάθε 6-12 μήνες περίπου.

 

Πονάει;

 

Πέρα από το τσίμπημα της βελόνας, η έγχυση του filler χαρακτηρίζεται ανώδυνη. Παρόλα αυτά συνήθως προηγείται η εφαρμογή τοπικής αναισθητικής κρέμας, για να μην υπάρχει καμία απολύτως ενόχληση κατά τη θεραπεία.

 

Ο Πλαστικός Χειρουργός είναι ο ειδικός που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλη ειδικότητα την ανατομία του προσώπου και της δύσκολης περιοχής του λαιμού, ενώ είναι εκείνος που μπορεί να προχωρήσει σε χειρουργική πράξη, όταν αυτό είναι απαραίτητο, ώστε να επιφέρει τις αλλαγές εκείνες που θα φέρουν την αρμονία της Χρυσής Τομής στο πρόσωπό μας.