Θεραπείες Προσώπου για Γυναίκες - Παρειές

ΠΑΡΕΙΕΣ

Οι παρειές, ή στην κοινή ελληνική τα μάγουλα, καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του προσώπου και δίνουν τη βασική εικόνα της δομής του. Ένας άνθρωπος «με μάγουλα» μπορεί αυτομάτως να θεωρηθεί παχύς, αν και κάτι τέτοιο πιθανώς να μην ισχύει, ενώ ακριβώς στην αντιπέρα όχθη, τα γεμάτα μάγουλα είναι ενδεικτικά της νεότητας, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα μωράκια. Είναι λοιπόν πολύ λεπτή η «λεπτή κόκκινη γραμμή» της τέλειας αναλογίας της Χρυσής Τομής, όταν μιλάμε για την περιοχή αυτή. Τα πολύ γεμάτα μάγουλα δεν είναι ελκυστικά, αλλά και το πολύ άδειο πρόσωπο δίνει την αίσθηση του γήρατος. Όσο περνούν τα χρόνια, τα μάγουλα αδειάζουν, αφού το δέρμα χαλαρώνει και το λίπος χάνεται, και το μέσο τριτημόριο του προσώπου, γνωστό ως «μέσο πρόσωπο», είναι μία από τις πρώτες περιοχές που δείχνει τα σημάδια του χρόνου, γι’ αυτό και είναι και μία από τις πρώτες περιοχές που ζητούμε από τον πλαστικό χειρουργό να επαναφέρει. Τόσο χειρουργικά όσο και μη χειρουργικά, η επαναφορά του μέσου προσώπου είναι σήμερα απολύτως εφικτή στα χέρια ενός εξειδικευμένου πλαστικού χειρουργού, που γνωρίζει σε βάθος την ανατομία του προσώπου και μπορεί να προσφέρει λύσεις τόσο φυσικές όσο και αρμονικές, πάντα με βάση τους κανόνες αναλογίας της Χρυσής Τομής.

ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΜΕΣΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Επεμβατικες Λυσεις

1.Midface Lift

 

To Midface Lift, γνωστό και ως lifting του μέσου προσώπου, είναι η επέμβαση εκείνη που μπορεί να επαναφέρει την εικόνα της νεότητας στο νοητό τρίγωνο που σχηματίζεται μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής γωνίας των ματιών και την αντίστοιχη σε κάθε πλευρά γωνία του στόματος. Με το πέρασμα των ετών αυτό το νοητό τρίγωνο αρχίζει να βαραίνει και να παρουσιάζει πτώση, με αποτέλεσμα τα κάτω βλέφαρα να χαλαρώνουν και να σχηματίζουν σακούλες, να βαθαίνουν οι ρινοπαρειακές αύλακες και το πρόσωπο να δείχνει συνολικά κουρασμένο. Το lifting μέσου προσώπου δίνει την απάντηση σε αυτήν την εικόνα, επαναφέροντας την περιοχή στο νεανικό της «ύψος» και προσδίδοντας ξανά μία φρέσκια εικόνα στο πρόσωπο. Οι τεχνικές ποικίλουν, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς ξεχωριστά, με τις τομές να μπορούν να γίνουν είτε στη γραμμή του κάτω βλεφάρου, είτε στο τριχωτό της κεφαλής, είτε και μέσα από το στόμα. Μέσω των μικροσκοπικών τομών, ο πλαστικός χειρουργός ανορθώνει το μέσο πρόσωπο και αναστρέφει την εικόνα της πτώσης, απαλύνοντας τις ρινοπαρειακές αύλακες, τις ρυτίδες πικρίας και τις βλεφαροπαρειακές γραμμές, γεμίζοντας τα μήλα, αυξάνοντας τον όγκο των ζυγωματικών, αντιμετωπίζοντας την πτώση του κάτω βλεφάρου και επαναφέροντας το σφρίγος της περιοχής.

 

Είναι ένα απαιτητικό χειρουργείο;

 

Όπως και κάθε άλλη αισθητική επέμβαση, τo midface lift πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό και αποκλειστικά σε περιβάλλον νοσοκομείου. Η όλη διαδικασία δεν ξεπερνά τα 90 λεπτά και η επιστροφή στο σπίτι γίνεται αυθημερόν. Μετά την επέμβαση χορηγείται προληπτικά αντιβίωση και δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες για την αποθεραπεία.

 

Κάνει για όλους αυτό το χειρουργείο;

 

Το midface lift είναι μία επέμβαση πολύ δημοφιλείς σε γυναίκες και άνδρες, καθώς μπορεί να γυρίσει το χρόνο πίσω ακόμη και μία δεκαετία, ενώ συχνά συνδυάζεται και με βλεφαροπλαστική για απολύτως ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Γενικά απευθύνεται σε ανθρώπους άνω των 40 ετών με μετρίου βαθμού χαλάρωση.

 

Πότε θα επιστρέψω στην εργασία μου;

 

Τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο εμφανίζεται συνήθως ήπιο οίδημα και κάποιες εκχυμώσεις, που σταδιακά υποχωρούν μετά τις πρώτες 7-10 ημέρες, οπότε και μπορούμε άνετα να επιστρέψουμε στις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις. Φυσικά ο πλαστικός χειρουργός είναι αυτός που θα μας δώσει ακριβείς οδηγίες για το τι πρέπει να προσέχουμε και για πόσο καιρό, ανάλογα με την εργασία μας και το lifestyle μας.

Μη Επεμβατικες Λυσεις

1.Νήματα Ανόρθωσης

 

Τα Νήματα Ανόρθωσης αποτελούν μία εξαιρετική εναλλακτική για όσους δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε ένα χειρουργείο ή θέλουν να το καθυστερήσουν όσο περισσότερο γίνεται. Ειδικώς τα νέα γενιάς νήματα, με την τεράστια γκάμα επιλογών που προσφέρουν, λύνουν τα χέρια του πλαστικού χειρουργού, δίνοντας του τη δυνατότητα για μη επεμβατική ανόρθωση του προσώπου. Τα νήματα ανόρθωσης νέας γενιάς APTOS Threads προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια και παρατείνουν τη διάρκεια αποτελέσματος ακόμη και στα 2 χρόνια από την εισαγωγή τους. Όταν το νήμα εισάγεται στο δέρμα και «τραβιέται» στο επιθυμητό σημείο από τον πλαστικό χειρουργό, αφενός προσφέρει άμεσα την ανόρθωση που χρειάζεται και δίνει εμφανή αποτελέσματα, και αφετέρου δρα σε βάθος χρόνου, καθώς κατά την απορρόφησή του από το σώμα κινητοποιεί τον οργανισμό για την παραγωγή νέου κολλαγόνου και ελαστίνης. Έτσι, στην ουσία χαρίζει διπλό αποτέλεσμα: και άμεση ανόρθωση και αντιστροφή της εικόνας «πτώσης» του μέσου προσώπου και μακροπρόθεσμη σύσφιξη και βελτίωση της υφής του δέρματος.

 

Είναι επεμβατική διαδικασία;

 

Η ανόρθωση με νήματα αποτελεί μη επεμβατική διαδικασία, που πραγματοποιείται σε περιβάλλον ιατρείου με τοπική αναισθησία. Τα νήματα εισάγονται με τη χρήση ειδικά σχεδιασμένων βελόνων και δεν χρησιμοποιείται νυστέρι, ενώ η θεραπεία συγκαταλέγεται στις γνωστές «lunch-break therapies», καθώς απαιτεί ελάχιστο χρόνο και η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι άμεση. Φυσικά ο γιατρός δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για το τι πρέπει να προσέχουμε μετά τη διαδικασία και για τις πρώτες ημέρες, όπως η αποφυγή άσκησης πίεσης στην περιοχή, η κατανάλωση μαλακών τροφών κλπ.

 

Σε ποιον απευθύνεται η ανόρθωση με νήματα;

 

Η θεραπεία αυτή απευθύνεται σε γυναίκες και άνδρες με μικρού ή μετρίου βαθμού χαλάρωση, που δεν επιθυμούν ή δεν χρειάζονται ακόμη ένα midface lift. Η εισαγωγή των νημάτων δίνει πολύ καλά αποτελέσματα, με διάρκεια στο χρόνο και μπορεί να μεταθέσει την ανάγκη για ένα χειρουργείο για αρκετό καιρό.

 

2.Έγχυση Λίπους

 

Τα τελευταία χρόνια η Έγχυση Λίπους για την προσθήκη όγκου σε περιοχές με έλλειψη έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες της πλαστικής χειρουργικής. Αυτό οφείλεται εν μέρει και στη «διττή» χρησιμότητα της
συγκεκριμένης τεχνικής, αφού και αποκτούμε όγκο εκεί που μας έλειπε και αποχαιρετούμε το τοπικά συσσωρευμένο λίπος από εκεί που δεν το θέλαμε. Ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί το λίπος από περιοχές όπου υπάρχει σε κάποια περίσσεια, συνήθως από την περιοχή της κοιλιάς, το επεξεργάζεται κατάλληλα και, εν συνεχεία, το εγχέει εκεί που θέλει να προσδώσει όγκο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η έγχυση γίνεται στην περιοχή του μέσου προσώπου, καθώς προσδίδοντας όγκο και ουσιαστικά «γεμίζοντας» την περιοχή που ο χρόνος έχει «αδειάσει», επιτυγχάνεται μία πιο νεανική και συνολικά πιο σφριγηλή εικόνα. Καθώς οι παρειές με το πέρασμα του χρόνου αδειάζουν από το φυσικό λίπος της νεότητας, «κρεμάνε» και πέφτουν, έτσι με την έγχυση λίπους και τη σωστή κατανομή του ο γιατρός είναι σε θέση να προσδώσει τον επιθυμητό όγκο στην περιοχή, ώστε το πρόσωπο να είναι ξανά αρμονικό και να έχει μία πιο νεανική και γεμάτη εικόνα. Το λίπος ως filler γεμίζει και τις ρινοπαρειακές αύλακες, βελτιώνει την εικόνα του κουρασμένου βλέμματος και αντιμετωπίζει και τις ρυτίδες της λύπης.

 

Το λίπος θα μείνει για πάντα;

 

Ένα ποσοστό του λίπους αναπόφευκτα απορροφάται από τον οργανισμό, όμως το ποσοστό που μένει διατηρείται για πολλά χρόνια. Εκεί ακριβώς χρειάζεται η εξειδίκευση του πλαστικού χειρουργού, που γνωρίζει σε βάθος την ανατομία του προσώπου, καθώς πρέπει να προϋπολογίσει σωστά το ποσοστό που θα μείνει, αλλά και να μην διακινδυνεύσει μία υπερδιόρθωση, που μπορεί να δώσει αφύσικα αποτελέσματα στη συνολική εικόνα του προσώπου.

 

Είναι επώδυνη η διαδικασία;

 

Η όλη διαδικασία δεν παίρνει περισσότερο από 1 ώρα και χαρακτηρίζεται ως εύκολα ανεκτή, ενώ πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία για να μην υπάρχει καμία ενόχληση. Μετά την εφαρμογή επιστρέφουμε κανονικά στις ασχολίες μας, ακολουθώντας πάντοτε ευλαβικά τις οδηγίες του πλαστικού χειρουργού.

 

3.Laser

 

Τα Laser αποτελούν μία από τις αποτελεσματικές και δημοφιλείς θεραπείες ανόρθωσης του προσώπου, καθώς προκαλούν τον οργανισμό να δράσει προς όφελος της επιδερμίδας μας. Το Fraxel Laser είναι ένα laser κλασματικής τεχνολογίας, που υπερτερεί έναντι των laser προηγούμενης γενιάς, λόγω του ότι η δέσμη φωτός του δεν εκπέμπεται ενιαία αλλά «σπασμένη» σε χιλιάδες μικρο-δέσμες ενέργειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αφήνει ανέπαφο και υγιή ιστό ανάμεσα σε κάθε μικρο-χτύπημα και έτσι η αποθεραπεία να είναι πολύ ταχύτερη και η όλη διαδικασία ακόμη πιο ασφαλής και ελεγχόμενη. Η εφαρμογή laser στην περιοχή του μέσου προσώπου βοηθά στη σύσφιξη και την σταδιακή ανόρθωση της περιοχής, καθώς ο ελεγχόμενος «τραυματισμός» του laser βαθιά κάτω από το δέρμα κινητοποιεί τους ινοβλάστες για
παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Έτσι έχουμε σύσφιξη και ανόρθωση εκ των έσω, χωρίς να εισάγεται καμία ουσία στον οργανισμό μας, αλλά εκμεταλλευόμενοι τους ίδιους τους μηχανισμούς επούλωσης του δέρματός μας.

 

Θα δω αμέσως το αποτέλεσμα;

 

Τα αποτελέσματα του laser είναι σαφώς πιο σταδιακά από εκείνα των fillers, αφού η ανόρθωση και η σύσφιξη δεν προκαλούνται σε μία συνεδρία, αλλά μέσα από ένα πρωτόκολλο θεραπειών που σιγά σιγά «χτίζει» την επιθυμητή εικόνα. Συνήθως συστήνονται 3-5 συνεδρίες με απόσταση 2-3 εβδομάδες μεταξύ τους για ένα καλό αποτέλεσμα, το οποίο συνεχίζει να βελτιώνεται για περίπου 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

 

Κάνει για όλους τους ανθρώπους;

 

Οι ανάπλαση με laser είναι ιδανική για ανθρώπους με μικρού ή και μέτριου βαθμού χαλάρωση, αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρώπους με ανοικτά έλκη στην περιοχή ή με ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η νόσος του κολλαγόνου. Συχνά το laser εφαρμόζεται συμπληρωματικά με άλλες θεραπείες για ένα πλήρως ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

 

4.Fillers

 

Το διάσημο Υαλουρονικό Οξύ και ο Υδροξυαπατίτης βοηθούν πολύ στην επαναφορά του όγκου και στο γέμισμα των κενών του μέσου προσώπου. Στην περιοχή αυτή των παρειών συνήθως προτιμάται η χρήση υδροξυαπατίτη, καθώς παρουσιάζει μεγαλύτερη πυκνότητα από το υαλουρονικό οξύ και προσφέρεται καλύτερα για την πρόσδοση όγκου σε μεγαλύτερες περιοχές, όπως η εν λόγω. Ο υδροξυαπατίτης είναι φυσικό συστατικό του οργανισμού μας και έχει το επιπλέον πλεονέκτημα πως μετά την έγχυσή του επηρεάζει τις ίνες του κολλαγόνου, προκαλώντας τον οργανισμό για την παραγωγή νέου κολλαγόνου. Έτσι και προσδίδει σημαντικό όγκο στην περιοχή που εγχέεται και λειτουργεί και ως προς την ανάπλαση και βελτίωση του δέρματος, αλλά και ως προς τη σύσφιξη της υπό θεραπεία περιοχής. Η διάρκεια ζωής του συγκεκριμένου filler μπορεί να φτάσει και τα δύο χρόνια, οπότε εν συνεχεία επιλέγουμε εάν θα επαναλάβουμε τη διαδικασία.

 

Είναι χρονοβόρα η διαδικασία;

 

Όπως ισχύει και με όλα τα fillers, έτσι και ο υδροξυαπατίτης εγχέεται σε μία συνεδρία ολίγων λεπτών, ενώ συνήθως συνίσταται και μία ακόμη συνεδρία επανελέγχου του αποτελέσματος. Η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη και στην ουσία δεν υπάρχει χρόνος αποθεραπείας, αφού επιστρέφουμε κανονικά στο πρόγραμμά μας. Ο πλαστικός χειρουργός φυσικά θα μας συμβουλεύσει για τα πράγματα που θα χρειαστεί να προσέξουμε κατά τις πρώτες ημέρες μετά την έγχυση.