Θεραπείες Προσώπου για Γυναίκες - Περίγραμμα Προσώπου

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Το πρόσωπο μας αποτελεί πάνω και πρώτα από όλα ένα σύνολο. Όταν αυτό το σύνολο είναι αρμονικό, η συνολική εικόνα είναι αισθητικά άρτια, ενώ όταν αυτό το σύνολο στερείται αρμονίας, τότε η αισθητική αρτιότητα διαταράσσεται. Το περίγραμμα του προσώπου μας δεν εκπίπτει από τον παραπάνω κανόνα, καθώς με το πέρασμα του χρόνου η βαρύτητα δρα εναντίον της άρτιας εικόνας μας και κάνει το πρόσωπό μας να «κρεμά» προς τα κάτω. Το σφριγηλό περίγραμμα της νεότητας σταματά να έχει την εικόνα της αρμονίας και εμφανίζει μία πτωτική τάση, που μας κάνει να δείχνουμε πιο βαρείς και κουρασμένοι. Η ενίσχυση του περιγράμματος του προσώπου και η επαναφορά της Χρυσής Αρμονίας μπορεί να επιτευχθεί σήμερα με χειρουργικά και μη χειρουργικά μέσα, πάντοτε με γνώμονα τη φυσική εικόνα του προσώπου και την αποφυγή της υπερβολής.

Επεμβατικες Λυσεις

1.Face Lifting

 

Το Face Lift είναι η βασική χειρουργική επέμβαση που μπορεί να γυρίσει πίσω τους δείκτες του ρολογιού, να αναστρέψει την εικόνα της χαλάρωσης και της πτώσης, να εξαφανίσει τις ρυτίδες και να ξαναφέρει τη χαμένη τάση στο δέρμα του προσώπου. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή παγκοσμίως χειρουργεία και, ως εκ τούτου, μέσα στα χρόνια έχουν διαμορφωθεί διάφορες τεχνικές, όλες εκ των οποίων στοχεύουν σε καλύτερο ακόμη αποτέλεσμα και μικρότερη ακόμη ταλαιπωρία για τους ασθενείς. Η πιο ευρέως διαδεδομένη σήμερα τεχνική είναι η SMAS, η οποία δεν «δουλεύει» μόνο με το δέρμα, αλλά φτάνει στο επιδερμικό μυο-απονευρωτικό σύστημα και καταφέρνει να επανατοποθετήσει τους μύες στην πρότερη θέση τους. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι και πολύ καλύτερο και με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο, αφού το πρόβλημα αντιμετωπίζεται στη βάση του και όχι μόνο στην επίπτωσή του. Φυσικά, αφού οι μύες επανατοποθετηθούν στην «νεανική» τους θέση και ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί και την περίσσεια δέρματος, πριν προχωρήσει στη συρραφή των τομών. Το αποτέλεσμα είναι μία σαφώς πιο νεανική εικόνα και ένα σφριγηλό και αρμονικό περίγραμμα προσώπου, χωρίς χαλάρωση και πτώση.

 

Για ποιους προσφέρεται το lifting;

 

To face lift είναι η επέμβαση εκλογής για άνδρες και γυναίκες με μετρίου ή και μεγάλου βαθμού χαλάρωση, που επιθυμούν μία σημαντικά πιο νεανική εικόνα και ένα σαφώς πιο ανορθωμένο περίγραμμα, ενώ θέλουν το αποτέλεσμα να έχει διάρκεια στο χρόνο. Για ένα ακόμη πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα το face lift συχνά συνδυάζεται και με λιποαναρρόφηση στο προγούλι, βλεφαροπλαστική ή/και λιπομεταφορά προσώπου, αλλά και με ενέσιμες θεραπείες.

 

Τι πρέπει να ξέρω;

 

Η ίδια η επέμβαση διαρκεί 3-4 ώρες και πραγματοποιείται με γενική αναισθησία σε περιβάλλον νοσοκομείου. Τα αποτελέσματα γυρνούν πίσω τους δείκτες του ρολογιού ακόμη και μία δεκαετία, ενώ έχουν διάρκεια έως και 15 χρόνια, ανάλογα και με την ποιότητα του δέρματος, την κληρονομικότητα, τη σωστή συντήρηση από μέρους του ασθενούς κλπ. Μετά το χειρουργείο ο όποιος μετεγχειρητικός πόνος αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά, ενώ χορηγείται προληπτικά αντιβίωση για λίγες μέρες. Το πρώτο διάστημα μετά το χειρουργείο απαιτείται παραμονή στο σπίτι και κατανάλωση μόνο μαλακών τροφών, ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του χειρουργού. Εκχυμώσεις, μούδιασμα και οίδημα στην περιοχή υποχωρούν σταδιακά, ενώ το πρόσωπο επανέρχεται πλήρως σε δύο μήνες περίπου, οπότε και αρχίζει να φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα.

Μη Επεμβατικες Λυσεις

1.Νήματα Ανόρθωσης

 

Η επαναφορά και η ανόρθωση του περιγράμματος του προσώπου μπορεί να επιτευχθεί και με μη επεμβατικές τεχνικές, οι οποίες έχουν επίσης σημαντικά αποτελέσματα και επαναφέρουν την εικόνα πτώσης του περιγράμματος σε ανθρώπους με μικρή ή και μέσου βαθμού χαλάρωση. Τα Νήματα Ανόρθωσης είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μη επεμβατικές τεχνικές, καθώς μπορούν να χαρίσουν ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα και να καθυστερήσουν αρκετά την ανάγκη για ένα χειρουργείο. Τα νήματα νέας γενιάς APTOS Threads φέρνουν το αύριο της μη επεμβατικής ανόρθωσης στο σήμερα, καθώς διαθέτουν τεράστια γκάμα επιλογών και δίνουν νέες δυνατότητες στον πλαστικό χειρουργό, που μπορεί να επιλέξει ποιο τύπο νήματος χρειάζεται για ποιο σημείο του προσώπου, ανάλογα με τις ανάγκες και το βαθμό πτώσης του συγκεκριμένου κάθε φορά σημείου. Τα νέα νήματα δίνουν αποτελέσματα με μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο και παρέχουν ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ κατά την απορρόφησή τους από τον οργανισμό με τον καιρό κινητοποιούν τους μηχανισμούς παραγωγής κολλαγόνου και έτσι το αποτέλεσμα βελτιώνεται για καιρό μετά την εισαγωγή τους.

 

Πώς γίνεται η διαδικασία;

 

Πρόκειται ξεκάθαρα για μη επεμβατική διαδικασία, που γίνεται με τοπική αναισθησία στο περιβάλλον του ιατρείου. Ο πλαστικός χειρουργός εισάγει τα νήματα με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων βελόνων μέσα σε ελάχιστη ώρα, ενώ η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι πολύ άμεση. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι περιορισμοί για τα πρώτα 24ώρα, όπως η αποφυγή σκληρών τροφών κλπ, όμως ο γιατρός θα μας δώσει πολύ συγκεκριμένες οδηγίες, ώστε να επιστρέψουμε με απόλυτη ασφάλεια στην καθημερινότητά μας. Μετά την εισαγωγή μπορεί να υπάρχει μία ήπια ενόχληση στην περιοχή και ίσως κάποιες εκχυμώσεις από την βελόνα, όμως αυτά υποχωρούν πολύ άμεσα και το αποτέλεσμα είναι ορατό με το που φεύγουμε από το ιατρείο, ενώ βελτιώνεται διαρκώς.

 

Τα νήματα ανόρθωσης είναι νέα θεραπεία;

 

Τα νήματα αυτού του τύπου δεν είναι κάτι νέο, αφού χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στη χειρουργική τραυμάτων και σε χειρουργεία καρδιάς. Πρόκειται λοιπόν για ένα πολύ-δοκιμασμένο υλικό. Το πιο νέο είναι η χρήση τους στην αισθητική ιατρική, το οποίο έκανε την εμφάνισή του πριν λίγα χρόνια και, λόγω της μεγάλης επιτυχίας του, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο. Τα νήματα αυτά βελτιώνονται διαρκώς, ώστε να δίνουν όλο και καλύτερο αποτέλεσμα και με μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο.

 

3.Laser

 

Η δύναμη των Laser έχει αποτέλεσμα και στην ανόρθωση του περιγράμματος του προσώπου, μέσα από τη σύσφιξη των ιστών και του δέρματος και τη συνολική βελτίωση της επιδερμίδας. Τα laser έχουν ευρύτατη χρήση στην αισθητική ιατρική, καθώς έχουν τη δύναμη να δρουν σε βάθος και να προκαλούν τον οργανισμό να λειτουργεί προς όφελος της εικόνας της επιδερμίδας. Αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους ανθρώπους επιθυμούν βελτίωση του δέρματος, σύσφιξη, ανάπλαση και νεανικότερη εικόνα, αλλά δεν θέλουν ούτε να μπουν στη διαδικασία μίας επέμβασης ούτε να εισάγουν κάποια ουσία ή ξένο σώμα στον οργανισμό τους. Το Fraxel Laser αποτελεί ένα από τα αγαπημένα laser της αισθητικής ιατρικής, αφού λειτουργεί με τη λεγόμενη «κλασματική» τεχνολογία, που σημαίνει πως η δέσμη φωτός του δεν εκπέμπεται ενιαία αλλά σπασμένη σε χιλιάδες μικρο-δέσμες ενέργειας, με αποτέλεσμα να αφήνει ανέπαφο ιστό ανάμεσα σε κάθε μικρο-χτύπημα και έτσι η αποθεραπεία να είναι ταχύτερη και η εικόνα του προσώπου μετά από κάθε συνεδρία πολύ καλή, ώστε να μην απαιτείται down time.

 

Πώς λειτουργεί;

 

Το laser μεταφέρει ενέργεια με τη μορφή θερμότητας βαθιά μέσα στους ιστούς και προκαλεί έτσι έναν ελεγχόμενο τραυματισμό κάτω από το δέρμα (επιφανειακά δεν υπάρχει κάποια ένδειξη, πέρα ίσως από ένα ελαφρύ ερύθημα), προκειμένου να σταλεί το «μήνυμα» στον οργανισμό πως πρέπει να επουλώσει το τραύμα. Έτσι ο οργανισμός ξεκινά να παράγει νέο κολλαγόνο και ελαστίνη με αποτέλεσμα τελικά την ανάπλαση, τη σύσφιξη και την ανόρθωση της επιδερμίδας. Τα αποτελέσματα επιτυγχάνονται πιο σταδιακά, καθώς χρειάζεται ένας συγκεκριμένος αριθμός συνεδριών, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μετά από κάθε συνεδρία το δέρμα μπορεί να είναι λίγο ερυθρό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με τον ήλιο. Συνολικά χρειάζονται 3-5 συνεδρίες με απόσταση περίπου 20 ημερών μεταξύ τους για ένα καλό αποτέλεσμα, το οποίο συνεχίζει να βελτιώνεται για περίπου 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Οι θεραπείες laser πρέπει να αποφεύγονται τους καλοκαιρινούς μήνες και γενικά τους μήνες με έντονη ηλιοφάνεια.

 

4.Ενέσιμα

 

Οι ενέσιμες θεραπείες μπορούν να φέρουν επίσης πολύ καλά αποτελέσματα στο θέμα της ανόρθωσης του περιγράμματος του προσώπου, καθεμία με το δικό της τρόπο. Τα γνωστά μας fillers, δηλαδή το Υαλουρονικό Οξύ και ο Υδροξυαπατίτης, προσδίδουν όγκο στο μέσο πρόσωπο και βοηθούν έτσι στην αντιμετώπιση της ρυτίδας της λύπης, η οποία απαλύνεται σημαντικά, και στην εικόνα συνολικής ανόρθωσης. Αντίστοιχα το θαυματουργό Btx μπορεί και αυτό να βοηθήσει την κατάσταση, καθώς η έγχυσή του στο περίγραμμα του προσώπου βοηθά προσφέροντας ένα μικρό «τράβηγμα» προς τα πίσω. Οι ενέσιμες θεραπείες είναι εξαιρετικά δημοφιλείς, λόγω του ελάχιστου χρόνου που χρειάζεται να περάσει κανείς στην καρέκλα του πλαστικού χειρουργού, του άμεσου αποτελέσματος που προσφέρουν και της ταχύτατης -ουσιαστικά μηδενικής- αποθεραπείας που απαιτούν. Στο θέμα της ανόρθωσης του περιγράμματος του προσώπου βοηθούν ιδιαίτερα ανθρώπους με μικρού βαθμού χαλάρωση, που δεν επιθυμούν μία πιο δραστική λύση.

 

Τι θα μου προσφέρουν τα fillers;

 

Το Υαλουρονικό Οξύ που χρησιμοποιείται σε αυτήν την περίπτωση έχει μεγαλύτερη πυκνότητα από αυτό που εφαρμόζεται για το γέμισμα των ρυτίδων και εγχέεται με ειδική μικροκάνουλα σε όλο το μήκος της περιοχής της κάτω γνάθου, καθώς και στην περιοχή μπροστά από τα αυτιά, προσδίδοντας όγκο και αποκαθιστώντας τις γραμμές ενός νεανικού προσώπου. Παράλληλα, ο γιατρός μπορεί να γεμίσει και κάποιες ρυτίδες που συμβάλλουν στην εικόνα της πτώσης, όπως οι ρινοχειλικές αύλακες. Αντίστοιχα ο Υδροξυαπατίτης χρησιμοποιείται για να προσδώσει όγκο στο μέσο πρόσωπο και έτσι να «συμπαρασύρει» το περίγραμμα σε μία ανοδική πορεία, βελτιώνοντας αισθητά τις ρινοπαρειακές αύλακες και ενισχύοντας τις γραμμές του περιγράμματος. Το υαλουρονικό οξύ προσφέρει διάρκεια αποτελέσματος που μπορεί να φτάσει και τον έναν χρόνο, ενώ ο υδροξυαπατίτης μπορεί να χρειαστεί επανάληψη ακόμη και μετά από δύο χρόνια μετά την έγχυση.

 

Τι να περιμένω από ένα btx στην περιοχή;

 

Το Btx ως γνωστόν λειτουργεί μπλοκάροντας το μήνυμα των νευροδιαβιαστών από τον μυ προς τον εγκέφαλο, που αφορά στην κίνηση των μυών μέσα στους οποίους εγχέεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μυς να χαλαρώνουν και να κάνουν λιγότερες συσπάσεις. Όταν λοιπόν η ουσία εγχέεται στο μεσόφρυο, η ρυτίδα αυτή εξαφανίζεται, όταν εγχέεται στο λαιμό, οι χορδές απαλύνονται σημαντικά, και όταν εγχέεται στο περίγραμμα του προσώπου, παρατηρείται η τόνωση των γραμμών του. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται μετά από 5 ημέρες περίπου, ενώ το πλήρες αποτέλεσμα θέλει 2 εβδομάδες περίπου για να εγκατασταθεί. Συνήθως απαιτείται επανάληψη της θεραπείας 2 φορές το χρόνο, δηλαδή κάθε περίπου 6 μήνες.