fbpx

Γυναικομαστία

Σήμερα η γυναικομαστία είναι
ένα πρόβλημα με οριστική λύση.

Home » SERVICES » BODY » BODY / MEN » ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ

Useful Info

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ : 3 ΩΡΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ : 1 ΕΩΣ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ : ΓΕΝΙΚΗ

ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΝΟΥ : ΜΕΤΡΙΟ ΠΡΟΣ ΧΑΜΗΛΟ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ


  Σχετικά Άρθρα

  Ο σύγχρονος άνδρας καλείται να αντιμετωπίσει αρκετά μεγαλύτερες αισθητικές προκλήσεις όσον αφορά στην εικόνα του σε σχέση με τον άνδρα των προηγούμενων δεκαετιών, καθώς σήμερα ο εξαιρετικά ανταγωνιστικός κοινωνικός και επαγγελματικός στίβος ανεβάζει σημαντικά τις απαιτήσεις από το «ισχυρό» φύλο. Παρόλα αυτά η Γυναικομαστία αποτελεί ένα θέμα που πάντοτε απασχολούσε τους άνδρες που το παρουσίαζαν, αφού τους έκανε διαχρονικά να αισθάνονται μειονεκτικά με την εικόνα τους και με τη θηλυπρεπή εμφάνιση του στέρνου τους.

  Τι είναι η γυναικομαστία;

  Καταρχάς να πούμε πως με τον όρο Γυναικομαστία εννοούμε την ενδοκρινολογική διαταραχή κατά την οποία παρατηρείται διόγκωση στο ανδρικό στήθος, το οποίο αποκτά όγκο που το κάνει να μοιάζει με το γυναικείο. Πρόκειται για καλοήθη υπερτροφία του μαζικού αδένα ή/και για μεγάλη εναπόθεση λίπους στην περιοχή. Στην δεύτερη περίπτωση μιλάμε πια για Ψευδή Γυναικομαστία ή Λιπομαστία.

  Ποιοι επηρεάζονται από την γυναικομαστία;

  Η πάθηση της Γυναικομαστίας μπορεί να παρουσιαστεί σε μωρά, εφήβους και ηλικιωμένους. Το 40% των έφηβων θα αναπτύξει προσωρινή Γυναικομαστία, ωστόσο μόνο στο 8% το πρόβλημα θα παραμείνει. Αντίστοιχα από μία ηλικία και μετά, καθώς φθίνει η παραγωγή και έκκριση της τεστοστερόνης (ανδρική ορμόνη) και αυξάνεται η παρουσία των οιστρογόνων (γυναικεία ορμόνη), η Γυναικομαστία παρουσιάζεται και συχνότερα.

  Γυναικομαστία & Ψυχολογία

  Σε κάθε περίπτωση, ένα θηλυπρεπές ανδρικό στήθος δημιουργεί σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα και πτώση της αυτοπεποίθησης στον άνδρα, ιδίως όταν παρουσιάζεται σε μικρές ηλικίες, που ακόμη διαμορφώνεται ο χαρακτήρας και η αυτοεικόνα του νεαρού άνδρα. Η σύγχρονη πλαστική χειρουργική έχει όλες τις λύσεις, προκειμένου, όχι μόνο να λύσει το πρόβλημα, αλλά και να διαμορφώσει την εικόνα ενός αρρενωπού και τέλεια σμιλευμένου ανδρικού στέρνου.

  Ποια είναι τα ποιο συνήθη αίτια της γυναικομαστίας;

  Η πιο συνήθης αιτία εμφάνισης της Γυναικομαστίας είναι η διαταραχή της ορμονικής ισορροπίας. Το ανδρικό στήθος διογκώνεται όταν διαταράσσονται οι ισορροπίες μεταξύ των οιστρογόνων (θηλυκών ορμονών) και των ανδρογόνων (τεστοστερόνη). Πρόκειται για αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων έναντι των ανδρογόνων, μειωμένη παραγωγή ανδρογόνων έναντι των οιστρογόνων ή συνδυασμός και των δύο.

  Γυναικομαστία σε Νεογνά

  Στα νεογνά η γυναικομαστια οφείλεται στα οιστρογόνα που μεταφέρονται από την μητέρα μέσω του πλακούντα. Στην εφηβεία οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές. Στους ενήλικες η διαταραχή αυτή δεν έχει ξεκάθαρα αίτια. Συναντάται σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας και εμφανίζεται είτε στη μία πλευρά, με μεγαλύτερη συχνότητα στην αριστερή, είτε και στις δύο πλευρές.

  Γυναικομαστία σε Αθλητές

  Επίσης πολλές φορές εμφανίζεται σε αθλητές μετά από λήψη μη εγκεκριμένων σκευασμάτων, καθώς και σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για επιληψίας, καρκίνο, κατάθλιψη ή άλλες παθήσεις. Φυσικά υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο της Ψευδούς Γυναικομαστίας από τοπική συσσώρευση λίπους στην περιοχή του στέρνου, το οποίο διογκώνεται και κρεμά.

  Ποιες είναι οι σύγχρονες τακτικές αντιμετώπισης της γυναικομαστίας;

  Η τεχνική εκλογής θα αποφασιστεί από τον πλαστικό χειρουργό ανάλογα με τις αιτίες, τη φύση και την έκταση του προβλήματος που έχει μπροστά του.

  Ψευδής Γυναικομαστία ή Λιπομαστία:

  Στην περίπτωση που το πρόβλημα οφείλεται αποκλειστικά στην περίσσεια τοπικά συσσωρευμένου λίπους στην περιοχή του στήθους, κάτι που είναι αρκετά συνηθισμένο, τότε προκρίνεται η λύση της λιποαναρρόφησης ή/και της λιπογλυπτικής. Εφόσον μιλάμε για ένα μικρού, ή έστω και μέτριου, βαθμού πρόβλημα, η τεχνική εκλογής είναι η λιποαναρρόφηση ελάχιστης επεμβατικότητας με την προηγμένη συσκευή Vaser.

  Μέσα από απειροελάχιστες οπές, ο πλαστικός χειρουργός ρευστοποιεί το προς αφαίρεση λίπος και το απομακρύνει πολύ πιο εύκολα από το σώμα, ενώ η ενέργεια που εκλύεται μετατρέπεται σε θερμότητα και προκαλεί ελαφρά σύσφιξη στην περιοχή με αποτέλεσμα την πρόληψη της χαλάρωσης. Εάν φυσικά το λίπος είναι πολύ και η χαλάρωση εκτεταμένη, θα χρειαστεί και εκτομή της περίσσειας δέρματος. Με την τεχνική της λιπογλυπτικής μπορεί να διαμορφωθεί ένα τέλεια σμιλευμένο στήθος, άκρως αρρενωπό και γραμμωμένο, επιτυγχάνοντας ένα τέλειο αποτέλεσμα.

  Μικρού ή Μετρίου Βαθμού Γυναικομαστία:

  Στην περίπτωση που το πρόβλημα οφείλεται στη διόγκωση του μαζικού αδένα, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος. Σήμερα οι σύγχρονες τεχνικές θέλουν ένα συνδυασμό λιποαναρρόφησης με ενδοσκοπική χειρουργική, που απαιτεί πολύ μικρότερες τομές από ότι στο παρελθόν και πιο σύντομη ανάρρωση.

  Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται μέσα από μία μικρή τομή στην περιοχή της θηλής, μέσα από την οποία αφαιρείται η περίσσεια λίπους με λιποαναρρόφηση και ο υπερτροφικός μαζικός αδένας, που ευθύνεται για το πρόβλημα. Εάν απαιτείται από την εικόνα του μαστού, ο πλαστικός προχωρά και σε αφαίρεση της περίσσειας δέρματος μέσα από μία λίγο μεγαλύτερη τομή περιμετρικά της θηλής.

  Εκτεταμένη Γυναικομαστία:

  Σε περιπτώσεις που το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, ο μαζικός αδένας εξαιρετικά διογκωμένος, η περίσσεια λίπους μεγάλη και η χαλάρωση εκτεταμένη, τότε πλέον μιλάμε για μία επέμβαση υποδόριας μαστεκτομής. Η επέμβαση μοιάζει πολύ με την επέμβαση μαστεκτομής στο γυναικείο στήθος, αλλά οι τομές είναι μικρότερες συνήθως και παρουσιάζουν αρκετά καλή επούλωση.

  Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, διαρκεί περίπου 2-3 ώρες και μετά την ολοκλήρωσή της απαιτείται η εφαρμογή ειδικού ελαστικού γιλέκου για περίπου 1 μήνα.

  Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές επέμβασης γυναικομαστίας;

  Κάθε επέμβαση συνοδεύεται βιβλιογραφικά από κάποιες πιθανές παρενέργειες και επιπλοκές, οι οποίες όμως εκμηδενίζονται με τη σωστή προετοιμασία και την επιλογή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου πλαστικού χειρουργού. Στην περίπτωση της Γυναικομαστίας σε ένα ποσοστό μικρότερο του 0,5% μπορεί να παρουσιαστεί νέκρωση της θηλής, κάτι που προλαμβάνεται με διακοπή του καπνίσματος και προσεκτική προσπέλαση κατά το χειρουργείο.

  Επίσης η δημιουργία αιματώματος, συλλογής ορού ή φλεγμονής προλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται με παροχετεύσεις και κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή. Τέλος, οι σπάνιες περιπτώσεις ασσυμετριών διορθώνονται λίγο καιρό μετά με μικροεπεμβατική διαδικασία με τοπική αναισθησία και χωρίς ταλαιπωρία.

  Ποιοι είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι για την επέμβαση της γυναικομαστίας;

  Κάθε υγιής άνδρας (ή και έφηβος, εφόσον συντρέχουν σοβαρά ψυχολογικά αίτια) που νιώθει πως ενοχλείται από την θηλυπρεπή εικόνα του στήθους του είναι κατάλληλος υποψήφιος για την αντιμετώπιση της Γυναικομαστίας. Είναι σημαντικό πάντα να υπάρχουν ρεαλιστικές προσδοκίες από τα οφέλη που θα αποκομίσει κανείς από κάθε αισθητική επέμβαση.

  Στο Ιατρείο του Πλαστικού Χειρουργού

  Σε κάθε αισθητική χειρουργική επέμβαση, το χέρι, η προσέγγιση, η τέχνη, η γνώση και η αξιοπιστία του πλαστικού χειρουργού παίζουν τεράστιο ρόλο τόσο στην τελική έκβαση όσο και στην ασφάλεια του χειρουργείου.

  Η επιλογή πλαστικού χειρουργού πρέπει να γίνεται με γνώμονα τόσο τα αντικειμενικά κριτήρια του επιστήμονος, όπως οι σπουδές του, οι πιστοποιήσεις και οι επιτυχίες του, όσο και την αίσθηση που αποκομίζει κανείς από την επαφή μαζί του. Η σχέση που θα αναπτύξουμε με το γιατρό μας πρέπει να είναι μία σχέση εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας και σεβασμού.

  Στο Πρώτο Ραντεβού με τον Πλαστικό Χειρουργό

  Στην πρώτη επίσκεψη στο ιατρείου του πλαστικού χειρουργού θα πρέπει να συζητήσουμε τους λόγους που μας φέρνουν εκεί, να εκθέσουμε τα προβλήματα για τα οποία ζητούμε τη βοήθειά του και να τον αφήσουμε να μας εξηγήσει αναλυτικά τι ενδείκνυται για τη δική μας συγκεκριμένη περίπτωση. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται και από τον πλαστικό χειρουργό του.

  Στο ραντεβού αυτό ο γιατρός θα λάβει το πλήρες ιστορικό μας και θα μας εξηγήσει αναλυτικά τη διαδικασία, τις λεπτομέρειες, τις πιθανές επιπλοκές, την μετεγχειρητική πορεία και το αποτέλεσμα που μπορούμε να περιμένουμε από την επέμβαση πλαστικής χειρουργικής που επιθυμούμε. Επίσης, θα μας δείξει περιστατικά ανάλογα με τα δικά μας, και το αποτέλεσμά τους τόσο άμεσα μετεγχειρητικά όσο και μακροπρόθεσμα.

  Ερωτήσεις που Πρέπει να Κάνω στον Εαυτό μου

  Είναι η επέμβαση πλαστικής χειρουργικής αυτό που πραγματικά θέλω;
  Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις αν είσαι πραγματικά έτοιμος/η για μία επέμβαση πλαστικής χειρουργικής.

  -Είμαι σωματικά υγιής, τρώω σωστά και δεν καπνίζω;
  -Είμαι έτοιμος/η να κάνω τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής μου, όπως η διακοπή του καπνίσματος, για να προβώ στη χειρουργική μου επέμβαση;
  -Έχω ρεαλιστικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα της επέμβασης;
  -Θέλω να κάνω την επέμβαση για τον εαυτό μου ή για ευχαριστήσω κάποιον άλλον;
  -Έχω δαπανήσει τον απαραίτητο χρόνο για να μάθω λεπτομέρειες για την πλαστική χειρουργική και για να εξετάσω τα προσόντα και τις δεξιότητες των πλαστικών χειρουργών;
  -Έχω ενημερώσει τον πλαστικό χειρουργό μου για την πλήρη ιατρική μου κατάσταση, τις πιθανές μου αλλεργίες σε φάρμακα και τις ιατρικές θεραπείες που έχω κάνει (συμπεριλαμβανομένων των fillers, των θεραπειών αναδιαμόρφωσης προσώπου και του Botox);
  -Είμαι έτοιμος/η να κάνω ό,τι χρειάζεται, ώστε να διασφαλίσω την επιτυχία της επέμβασής μου;
  -Γνωρίζω τα επακόλουθα της επέμβασης και το χρόνο αποθεραπείας;

  • Έχω έναν υπεύθυνο ενήλικα να με φροντίσει για τουλάχιστον 24 ώρες (ή όσο συνιστάται) μετά από την επέμβαση;
  • Έχουν απαντηθεί όλες οι ερωτήσεις μου και λυθεί όλες οι απορίες μου σε σχέση με την επέμβαση από τον πλαστικό χειρουργό μου;
  • Έχω διαβάσει, κατανοήσει και υπογράψει τα έγγραφα συγκατάθεσης για την επέμβασή μου;