Αποκατασταση

Αποκατάσταση Στήθους

Μετά από μία σημαντική περιπέτεια με την υγεία σας, είναι σημαντικό να αποκτήσετε ξανά το ιδανικό σας στήθος, ώστε όλα να γίνουν όπως πριν.

 

Μάθε πως μπορείς να αποκτήσεις το ιδανικό σου στήθος με απόλυτη ασφάλεια.

 

Ως Αποκατάσταση στήθους νοείται η επανορθωτική εκείνη επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής που έρχεται να αποκαταστήσει την εικόνα του στήθους μετά από μαστεκτομή ως μέρος της θεραπείας για έναν καρκίνο του μαστού.

 

Η επέμβαση αυτή είναι μία λεπτή επέμβαση τόσο χειρουργικά όσο και ψυχολογικά και χρειάζεται έναν Χειρουργό εξειδικευμένο και με απόλυτη συναίσθηση του έργου που έρχεται να επιτελέσει.

 

Η Αποκατάσταση του μαστού μετά από μία σημαντική περιπέτεια και μία μεγάλη δοκιμασία στη ζωή της γυναίκας έχει τόσο αισθητική όσο και ψυχολογική σημασία, καθώς η αποκατάσταση της εικόνας του σώματός της και η επαναφορά του αρχετυπικού συμβόλου θηλυκότητας τη βοηθά να βάλει την περιπέτεια αυτή πίσω της και να νιώσει πως όλα είναι και θα ξαναγίνουν όπως πριν.

 

Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη τάση -στις περιπτώσεις φυσικά που κάτι τέτοιο είναι πρακτικά εφικτό και δεν ρισκάρει σε καμία περίπτωση την εξέλιξη της υγείας της ασθενούς- η Αποκατάσταση του μαστού να πραγματοποιείται ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή, ώστε η γυναίκα να μη χρειαστεί να αντικρίσει καν την εικόνα του κενού μαστού, κάτι που έχει αποδειχθεί πως δρα θετικά στην ψυχολογική της κατάσταση.

Κάθε Περίπτωση είναι Μοναδική

 

Ειδικά στην περίπτωση της Αποκατάστασης μαστού πραγματικά κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, καθώς κατά τη μαστεκτομή, ανάλογα με το πρόβλημα, αφαιρείται διαφορετικό τμήμα του μαστού, με ή χωρίς τη θηλή, ολόκληρος ο μαστός ή και οι δύο μαστοί.

 

Με λίγα λόγια η ποσότητα του ιστού που αφαιρείται από κάθε ή και από τους δύο μαστούς ποικίλει ανάλογα με την έκταση του προβλήματος που υπάρχει, άρα και κάθε επέμβαση Αποκατάστασης μαστού διαφέρει ως προς το τι έρχεται να αποκαταστήσει.

 

Πριν την επέμβαση λοιπόν εκτιμάται το αρχικό μέγεθος, η θέση, η εγγύτητά του στήθους προς την μασχάλη, η απόσταση μεταξύ των μαστών, η θέση τους σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα και όλες οι πιθανές μετρήσεις που θα εξασφαλίσουν την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής και την άρτια, συμμετρική και αρμονική εικόνα του σώματος.

 

Η απόφαση αυτή εννοείται πως δεν είναι εύκολη και κάθε γυναίκα διαχειρίζεται διαφορετικά την κατάσταση, καθώς μετά από μία απειλητική για την ίδια της τη ζωή περιπέτεια κάθε μία γυναίκα αντιμετωπίζει το θέμα διαφορετικά. Η αλήθεια είναι πως για τις περισσότερες γυναίκες η αποκατάσταση της εικόνας τους στον καθρέπτη παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία τους και στην επάνοδό τους στη ζωή μετά την μαστεκτομή.

 

Όμως αυτό δεν είναι υποχρεωτικά εξίσου σημαντικό για όλες τις περιπτώσεις. Μετά από τη μερική ή διπλή μαστεκτομή μπορεί μία γυναίκα να επιλέξει να φορά ένα στηθόδεσμο με ειδικό μαξιλάρι για ένα διάστημα ή και για πάντα, να επιλέξει να μην κάνει τίποτα απολύτως και να θέλει να θυμάται πόσο ηρωικά αντιμετώπισε αυτήν της τη μάχη ή και να επιλέξει να προχωρήσει σε ανάπλαση του στήθους της είτε με ενθέματα είτε με δικό της ιστό.

Κάθε επιλογή είναι απολύτως σωστή, αρκεί αυτή να κάνει την ασθενή να αισθάνεται καλά. Σήμερα η Ιατρική Επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο ώστε η Αποκατάσταση να είναι επιλογή σχεδόν για κάθε γυναίκα που το επιθυμεί.

Πλεονεκτήματα Αποκατάστασης

  • Επαναφορά της συμμετρίας των μαστών.
  • Επαναφορά της πρότερης εικόνας του σώματος είτε με ρούχα είτε χωρίς.
  • Θετική ψυχολογία και επαναφορά της εικόνας θηλυκότητας.
  • Εξάλειψη των σημαδιών του καρκίνου από την εικόνα και μακροπρόθεσμα από την ψυχή της ασθενούς, που δεν θα υπάρχει κάτι να της υπενθυμίζει διαρκώς τη δυσκολία που πέρασε.

Μειονεκτήματα Αποκατάστασης

  • Μία -ή και δύο- ακόμη επεμβάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  • Μεγαλύτερος χρόνος ανάρρωσης.
  • Ίσως κάποια ακόμη επιπρόσθετα σημάδια.
  • Μεγαλύτερο διάστημα αποχής από την εργασία και τις υποχρεώσεις της.
  • Μεγαλύτερο κόστος (αν και μέρος του ή και όλο καλύπτεται συνήθως από τα ασφαλιστικά ταμεία).
  • Το νέο στήθος δεν θα έχει την ίδια αίσθηση με αυτό που χάθηκε.

Χρόνος Αποκατάστασης

 

Το πότε θα γίνει η επέμβαση Αποκατάστασης μαστού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, καθώς αυτό που πάντα προέχει είναι η υγεία της ασθενούς.

 

Έτσι ο χρόνος της Αποκατάστασης έχει να κάνει με την επιθυμία της γυναίκας, τις Ιατρικές συνθήκες, την πορεία της θεραπείας και την εξέλιξη αυτής. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί η Αποκατάσταση να γίνει ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή, κάτι που γενικά θεωρείται προτιμότερο και για την ψυχολογία της γυναίκας και για πρακτικούς λόγους, όπως το οικονομικό, ο ένας χειρουργικός χρόνος, η μία αποθεραπεία κλπ.

 

Όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η Αποκατάσταση πρέπει να περιμένει και να γίνει αργότερα από τη μαστεκτομή, ενώ οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοθεραπείες είναι παράγοντες που μπορεί να αναβάλλουν την όλη διαδικασία Αποκατάστασης.

Στάδια και Τεχνικές

 

Η Αποκατάσταση μαστού μπορεί να γίνει είτε με εμφυτεύματα, είτε με αυτόλογο ιστό είτε με συνδυασμό και των δύο.

 

Αυτό είναι το πρώτο στάδιο και σε δεύτερο χρόνο ακολουθούν οι υπόλοιπες απαραίτητες για την ολοκλήρωση της ανάπλασης διαδικασίες, πχ. ανακατασκευή θηλής.

 

Στην περίπτωση της Αποκατάστασης το εμφύτευμα τοποθετείται κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ, γιατί έτσι μειώνεται ο κίνδυνος επιπλοκών και διευκολύνεται η διαδικασία της μαστογραφίας, ενώ η εισαγωγή του γίνεται από την ήδη υπάρχουσα τομή της μαστεκτομής.

Αποκατάσταση Ενός Σταδίου

 

Πρόκειται για την περίπτωση που το εμφύτευμα τοποθετείται στο μαστό στον ίδιο χειρουργικό χρόνο με τη μαστεκτομή.

 

Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως η γυναίκα δεν μένει ποτέ εντελώς χωρίς στήθος και έτσι δεν χρειάζεται να έρθει αντιμέτωπη και με το αίσθημα της απώλειας στην εικόνα της. Γι’ αυτό, αλλά και για κάποιους πρακτικούς λόγους, συνήθως αυτή η προσέγγιση προτιμάται, εφόσον βέβαια πάντα το επιτρέπουν οι Ιατρικές και λοιπές συνθήκες.

 

Στην περίπτωση του ενός σταδίου λοιπόν, αφού ο Ογκολόγος-Χειρουργός ολοκληρώσει την αφαίρεση, ο Πλαστικός Χειρουργός προχωρά στην Αποκατάσταση, τοποθετώντας το εμφύτευμα σε μία φυσική πτύχωση κάτω από το δέρμα και τις στοιβάδες του θωρακικού μυ.

 

Συχνά χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί ένα τμήμα χορίου από την ίδια την ασθενή ή από άλλο δότη, το οποίο, αφού ακτινοβοληθεί και αποστειρωθεί, χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί η εσωτερική δομή του νέου στήθους.

Αποκατάσταση Δύο Σταδίων

 

Στην περίπτωση των δύο σταδίων, στο πρώτο χειρουργείο τοποθετείται στη φυσική πτύχωση που δημιουργείται κάτω από το δέρμα και τις στιβάδες του μυ ένας «σάκος» από σιλικόνη (διατατήρας σιλικόνης), που στο μπροστινό μέρος έχει μία βαλβίδα, από όπου ο γιατρός θα εγχέει μέσα φυσιολογικό ορό σε μελλοντικό χρόνο.

 

Αυτό συμβαίνει ώστε να πραγματοποιείται έτσι σταδιακή μεγέθυνση της φυσικής αυτής πτύχωσης και στο δεύτερο πια στάδιο να μπει εκεί το κανονικό εμφύτευμα. Απαιτείται όμως μία περίοδος αποθεραπείας (2-3 μήνες), κατά την οποία γίνονται οι ενέσιμες εγχύσεις φυσιολογικού ορού. Έτσι το επόμενο χειρουργείο (το δεύτερο δηλαδή στάδιο) πραγματοποιείται 3-5 μήνες αργότερα.

 

Το πρώτο χειρουργείο κατά το οποίο γίνεται η τοποθέτηση του διατατήρα έχει διάρκεια 1-2 ώρες και το σημείο που γίνεται η διαδικασία θα παραμείνει επίπεδο μετά το τέλος της επέμβασης. Οι εγχύσεις φυσιολογικού ορού δεν γίνονται σε περιβάλλον νοσοκομείου.

 

Το δεύτερο στάδιο είναι η δεύτερη Πλαστική Χειρουργική επέμβαση, όπου γίνεται πλέον η Αποκατάσταση. Διαρκεί 1-2 ώρες, δηλαδή περίπου μία ώρα για τον κάθε μαστό που ανασκευάζεται. Ο συνολικός χρόνος μεταξύ των δύο επεμβατικών σταδίων δεν ξεπερνά τους 6 μήνες.

Αποκατάσταση με Αυτόλογο Ιστό

 

Αυτή η τεχνική απευθύνεται σε γυναίκες που δεν είναι καλές υποψήφιες ή δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε Αποκατάσταση με εμφυτεύματα, έχουν αρκετό ιστό διαθέσιμο για Αποκατάσταση του στήθους ή έχει αποτύχει η προσπάθεια για Αποκατάσταση με εμφυτεύματα.

 

Στην περίπτωση λοιπόν Αποκατάστασης με αυτόλογο ιστό, λαμβάνεται ιστός από την κοιλιά, τη ράχη, τους γλουτούς ή τους μηρούς, με πιο κοινές τις τεχνικές που χρησιμοποιούν ιστό από την κοιλιά (ορθό κοιλιακό μυ) και από την πλάτη (πλατύς ραχιαίος μυς).

 

Η συγκεκριμένη επέμβαση χρειάζεται να πραγματοποιείται από Χειρουργό που εξειδικεύεται στη μικροχειρουργική, καθώς είναι πολύ λεπτή με σημαντικό παράγοντα τα αιμοφόρα αγγεία να επανασυνδεθούν με τα νέα στην περιοχή του θώρακα.

 

Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι ο ιστός συμπεριφέρεται όπως οι υπόλοιποι ιστοί του σώματος, επομένως δεν θα χρειαστεί ποτέ αντικατάσταση ούτε μπορεί να πάθει ρήξη.

Πρόσθετες Τεχνικές

 

Στην πορεία θα χρειαστεί να γίνει και η Αποκατάσταση της θηλής, που συνήθως πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.

 

Η νέα θηλή δημιουργείται από τοπικό κρημνό που λαμβάνεται από το στήθος και στην ουσία είναι δέρμα από το οποίο ο Πλαστικός Χειρουργός καλείται να φτιάξει ένα αντίγραφο της φυσικής θηλής. Περίπου 3 μήνες μετά την επέμβαση γίνεται και ο χρωματισμός της θηλής και της άλου με Ιατρικό τατουάζ.

 

Επίσης, η εμφάνιση και η αίσθηση πραγματικού μαστού μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση μίας δημιουργικής τεχνικής, όπως η Λιπογλυπτική, με το λίπος να λαμβάνεται από άλλο μέρος του σώματος, να καθαρίζεται και να τοποθετείται εντός του νέου στήθους, ώστε να δημιουργηθεί το επιθυμητό σχήμα.