Κοιλιοπλαστικη

Μία κάποτε «δύσκολη» επέμβαση σήμερα θεωρείται μία από τις πλέον δημοφιλείς, χάρη στις νέες εξελίξεις της πλαστικής χειρουργικής. Αποτελεί βασική επέμβαση όσον αφορά σε συνδυαστικές τεχνικές, όπως το Mommy Makeover, αλλά συγχρόνως πραγματοποιείται πολύ συχνά και μεμονωμένα σε ανθρώπους που επιθυμούν μία κοιλιά που δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με άσκηση και διατροφή στην περίπτωσή τους.

 

Πέρα από το τοπικό πάχος, που βρίσκεται συσσωρευμένο στην περιοχή, η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής μπορεί να δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα -και ουσιαστικά αποτελεί και τη μόνη λύση- σε περιπτώσεις μεγάλης χαλάρωσης, κρεμάσματος και πληθώρας ραγάδων από εγκυμοσύνη ή μεγάλη αυξομείωση βάρους. Στόχος της επέμβασης είναι η κοιλιά να αποκτήσει ένα ωραίο σχήμα, να γίνει επίπεδη και σφριγηλή και επίσης να τονιστούν οι κοιλιακοί μυς. Είναι ένα σχετικά μεγάλο χειρουργείο που πραγματοποιείται σε νοσοκομείο με γενική αναισθησία και η τομή μοιάζει πολύ με αυτήν την καισαρικής, ενώ, εάν η ασθενής έχει ήδη γεννήσει με καισαρική, ο γιατρός εισέρχεται από την ίδια τομή.

 

Η γενική ιδέα είναι πως μέσα από την τομή αυτή, το δέρμα ανασηκώνεται, ο γιατρός προχωρά σε λιποαναρρόφηση για την απομάκρυνση του τοπικά συσσωρευμένου λίπους, μετά πραγματοποιεί ευθυγράμμιση και σύγκλειση των κοιλιακών μυών, που έχουν ανοίξει και χαλαρώσει από την εγκυμοσύνη και το περιττό λίπος, εν συνεχεία τεντώνει το δέρμα ξανά πάνω από τη χειρουργημένη περιοχή, αφαιρεί την περίσσεια, απομακρύνοντας έτσι το χαλαρωμένο κομμάτι και τις ραγάδες που υπάρχουν σε αυτό, επανατοποθετεί τον ομφαλό στη νέα του θέση και κλείνει την τομή. Η κλασσική αυτή μορφή κοιλιπλαστικής απευθύνεται σε άτομα με μέτρια και μεγάλου βαθμού χαλάρωση, μεγάλη ποσότητα τοπικά συσσωρευμένο λίπος, δυσανάλογη προβολή της κοιλιάς σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα και πολλές ραγάδες στην περιοχή κάτω από τον ομφαλό.

 

Η επέμβαση διαρκεί 1-3 ώρες και η παραμονή στην κλινική κυμαίνεται στις 1-2 ημέρες. Μετά την έξοδο απαιτείται η χρήση ειδικού ελαστικού κορσέ για περίπου 1 μήνα. Περίπου 10 ημέρες μετά το χειρουργείο μπορούμε να επιστέψουμε στην εργασία μας. Τα τελικό αποτέλεσμα είναι απολύτως εμφανές περίπου 2 μήνες μετά την επέμβαση και είναι μόνιμα, εφόσον δεν αλλάξει δραματικά το βάρος μας ή δεν επέλθει νέα εγκυμοσύνη. Η κοιλιοπλαστική, πέρα από το αισθητικό κομμάτι, είναι ευεργετική ως ένα βαθμό και για την υγεία μας, καθώς το σπλαχνικό λίπος που απομακρύνεται σχετίζεται συχνά με προβλήματα του καρδιαγγειακού συστήματος.