Λιποαναρροφηση

Η λιποαναρρόφηση, πέραν από το γεγονός πως αποτελεί μία από τις παλαιότερες και πιο δημοφιλείς επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής, είναι και η βάση για τη λεγόμενη τεχνικής της «λιπογλυπτικής», που αποτελεί πλέον έναν από τους πυλώνες της σύγχρονης πλαστικής χειρουργικής. Το αυτόλογο λίπος είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και συχνά χρησιμοποιούμενα υλικά για αύξηση όγκου στα σημεία του προσώπου και του σώματος όπου αυτό απαιτείται και η λιποαναρρόφηση είναι ο κατεξοχήν τρόπος να ληφθεί το λίπος αυτό.

 

Βασικά όμως η λιποαναρρόφηση παραμένει διαχρονικά ο τρόπος να απαλλαγούμε από το τοπικά συσσωρευμένο λίπος, όπου κι αν βρίσκεται αυτό (κοιλιά, γλουτοί, μηροί, γόνατα, μπράτσα, προγούλι, πλάτη, μέση κλπ), και ακριβώς επειδή είναι μία επέμβαση με μεγάλη ζήτηση, έχουν αναπτυχθεί μέσα στα χρόνια πολλές τεχνικές κάθε μία από τις οποίες στοχεύει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία του ασθενούς. Οι γιατροί βέβαια επιμένουν και θυμίζουν πως η λιποαναρρόφηση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος, αλλά τεχνική απομάκρυνσης του τοπικού πάχους, που αντιστέκεται σθεναρά σε δίαιτες και άσκηση. Γι’ αυτό και η λιποαναρρόφηση δεν πραγματοποιείται σε υπέρβαρούς και παχύσαρκους ανθρώπους.

 

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, μέσα στην πορεία των ετών έχουν δημιουργηθεί πολλές τεχνικές λιποαναρρόφησης -ακόμη και κάποιες μη επεμβατικές- με αποτέλεσμα η κλασσική πατροπαράδοτη λιποαναρρόφηση με τις χειροκίνητες χονδρές κάνουλες να μην εφαρμόζεται πια και τόσο συχνά. Οι πιο δημοφιλείς σήμερα μέθοδοι λιποαναρρόφησης είναι αυτές που θεωρούνται όσο γίνεται πιο ατραυματικές (Minimum Invasive) και οι οποίες, χρησιμοποιώντας κάποια πηγή ενέργειας, όπως laser,υπερήχους κλπ, ρευστοποιούν το λίπος, πριν την αφαίρεσή του, έτσι ώστε η όλη διαδικασία να γίνεται πολύ πιο εύκολη και στο χειρισμό και στην αποθεραπεία.

 

Το ρευστοποιημένο πλέον λίπος μπορεί να αφαιρεθεί μέσα από πολύ πιο λεπτές κάνουλες, άρα μιλάμε και για πολύ πιο μικρές τομές, ενώ ταυτόχρονα στις περισσότερες περιπτώσεις επιτυγχάνεται και μία ελαφρά σύσφιξη στην περιοχή αφαίρεσης, καθώς η ενέργεια που εκλύεται μετατρέπεται σε θερμότητα, κάτι που κινητοποιεί τον οργανισμός για παραγωγή νέου κολλαγόνου και ελαστίνης, δηλαδή σύσφιξη του δέρματος. Η θερμότητα αυτή δε, όπως και η ρευστοποίηση του λίπους, βοηθούν και στη μικρότερη απώλεια αίματος και στον ελαφρύτερο τραυματισμό του σώματος.

 

Η λιποαναρρόφηση, ανάλογα με τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί και την ποσότητα του προς αφαίρεση λίπους, μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τοπική αναισθησία, ενώ συνήθως δεν απαιτείται παραμονή στην κλινική. Μετά την επέμβαση και ανάλογα με την περιοχή εφαρμογής μπορεί να χρειαστεί η χρήση ειδικού ελαστικού κορσέ για ένα διάστημα.